Fondacija Dogs Trust uputila je apel vlastima povodom nedavnih izvještaja o više slučajeva nečuvene brutalnosti prema psima. Apel u cijelosti prenosimo u nastavku:

Obraćamo se povodom nedavnih izvještaja koje smo dobili o više slučajeva nečuvene brutalnosti prema psima kojom smo užasnuti i duboko potreseni, a konkretno vezano za slučajeve na Ravnoj Romaniji gdje je počinilac vezao i autom vukao, te tako kroz stravičnu patnju usmrtio nedužnog psa; u Mostaru gdje je nedužni pas prebijen na smrt a u vezi s čim se oglasila i naša partnerska organizacija Animal Care Centar; te u Gornjim Pasacima kod Tuzle gdje je pas usmrćen i unakažen sjekirom.

Pozivamo lokalne vlasti i nadležne institucije i službe, prije svega u navedenim regijama gdje su se zločini dogodili, da pod hitno, detaljno istraže slučajeve od kojih se ledi krv u žilama, da identificiraju počinioce, da ih najstrože sankcioniraju kako to zakon i omogućava, i da o tome, te koracima koji će spriječiti buduće brutalnosti i bilo kakav drugi nehuman odnos prema psima i ostalim životinjama, redovno izvještavaju javnost.

Zločini čiji opisi lede krv u žilama zaslužuju maksimalnu pažnju prije svega nadležnih institucija i službi, ali i javnosti, medija i svih koji imaju ljudskosti u sebi, te adekvatnu, brzu i transparentnu reakciju i konsekvence za počinioce.

Nije potrebno posebno naglašavati da ovakve monstruoznosti predstavljaju najviši oblik kršenja više zakona, a važno je držati na umu i da sve studije i ispitivanja ukazuju na to da osobe koje mogu nauditi nedužnim životinjama, sasvim sigurno predstavljaju značajan rizik i za ljude, posebno najranjivije kategorije društva kao što su djeca, starije, te bolesne osobe.

Dogs Trust već preko 10 godina ulaže značajne resurse, kapacitete, i ekspertizu da pomogne da se pitanje nezbrinutih pasa riješi kroz primjenu humane državne legislative u BiH, na sistemski način koji jedini garantuje održivost, u cilju da se unaprijede i dobrobit pasa i dobrostanje zajednice, što je neraskidivo.

Poražavajuće i nedopustivo da se nešto ovako može dogoditi u 21. vijeku, i to upravo u vrijeme kada su psi još jednom, po ko zna koji put, pokazali svoju odanost čovjeku spašavajući veliki broj ljudskih života u nedavnoj katastrofi u Turskoj i Siriji, a o čemu bruje svi mediji.

Ovim putem još jednom snažno apelujemo na sve nadležne institucije i službe, uključujući lokalne vlasti, veterinarske inspekcije i nadležna ministarstva, ali i medije koji imaju moć da dopru do ljudi, da poduzmu apsolutno sve što je u njihovoj nadležnosti a što je potrebno da se slični horor scenariji više nikada ne ponove ni nedužnim psima niti bilo kome drugom, kao i obrazovne institucije i socijalne sluzbe da kroz svoj rad propagiraju i humanost prema životinjama.