Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka, u Dolby Theatreu u Los Angelesu, održala je 96. ceremoniju dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar, čiji je voditelj bio komičar Jimmy Kimmel, i to po četvrti put.

Film “Oppenheimer” redatelja Christophera Nolana bio je glavni favorit ovogodišnje dodjele s ukupno 13 nominacija, a slijedili su ga film Yorgosa Lanthimosa “Uboga stvorenja” s 11 nominacija te Scorseseov “Ubojice cvijetnog mjeseca” s 10 nominacija.

Kao što se i očekivalo, film “Oppenheimer” apsolutni je pobjednik pa je od ukupno 13, osvojio čak 7 nagrada!

Ekipa filma “Oppenheimer”

Otkako je ljetos stigao u kina, mnogi su smatrali kako je upravo ova drama Christophera Nolana apsolutni favorit za osvajanje Oscara za najbolji film, ali i za trijumf u mnogim drugim kategorijama. Prokletstvo genijalnog uma nametnuo se kao jedna od najzanimljivijih filmskih tema 2023. godine, a film je nagrađen i velikim priznanjima za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju mušku glavnu i sporednu ulogu, kao i za najbolju fotografiju, montažu i filmsku muziku.

Ja sam vrlo ponosan Irac koji večeras stoji ovdje. Snimili smo film o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu i, bilo to dobro ili loše, svi mi živimo u Oppenheimerovom svijetu. Želio bih ovo posvetiti mirotvorcima širom svijeta“, rekao je Cillian Murphy, primivši svoj prvi Oscar te potvrdivši status najveće zvijezde godine.

Cillian Murphy

Iznenađenje večeri je film “Uboga stvorenja” o djevojci koja je produkt bizarnog eksperimenta. Ovaj fantastični film je nagrađen s čak četiri zlatna kipića, među kojima je i onaj za najbolju žensku glavnu ulogu.

Riječ je o timu koji se okupio kako bi napravio nešto veće od zbroja njegovih dijelova. A to je najbolji dio snimanja filmova, svi mi zajedno. Duboko sam počašćena što ovo mogu podijeliti sa svakim članom glumačke postave, sa svakim članom ekipe, sa svakom pojedinom osobom koja je ulila svoju ljubav, svoju brigu i svoju briljantnost u stvaranje ovog filma. I Yorgos, hvala ti na daru života u Belli Baxter. Zauvijek sam ti zahvalana. Hvala ti što si nas pozvao da budemo članovi ovog tima“, rekla je Emma Stone po primitku Oscara.

Emma Stone

Uprkos debitiranju na Filmskom festivalu u Cannesu i brojnim pohvalama, te nominacijama u čak deset kategorija, film “Ubojice cvijetnog mjeseca”, rad 82-godišnjeg Scorseseja, ovog puta nije bio nagrađen Oscarom, ostavljajući obožavatelje i kritičare iznenađenim i razočaranim.