Autorima najboljih reelova u sklopu takmičenja za mlade u dobi od 13 do 25 godina iz BiH, pod nazivom „Filmovi za budućnost“, danas su na Festivalskom trgu dodijeljene nagrade.

Adna Špuren iz Sarajeva autorica je najboljeg videa u trajanju od 90 sekundi, a kreativni žiri je odabrao i reelove koje su napravili Damir Rimac iz Sarajeva, Ailana Softić iz Živinica, Iman Duratbegović iz Sarajeva i Asja Vreto iz Rakovice.

Petnaestogodišnja Adna Špuren nagrađena je električnim romobilom, a nagradu joj je uručila Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini.

Ostale nagrade, uz Ingrid Macdonald, uručila je i članica Zelenog kluba i zastupnica u skupštini Brčko distrikta, Miljana Simić. Drugu nagradu, bicikl, osvojio je Damir Rimac, a trećeplasirana Ailana Softić dobila je dron. Pametni sat, na četvrtom mjestu, osvojila je Iman Duratbegović,  a bežične slušalice, na petom mjestu, dobila je Asja Vreto.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, nakon dodjele nagrada, govorio je o misiji Festivala da u narednim godinama postigne “nultu stopu emisije stakleničkih plinova”. Naglasio je i da je jedna od lokacija 29. Sarajevo film Festivala bio Zeleni paviljon, gdje su mladi imali mogućnost da predstave svoje ideje o zaštiti životne sredine.

Takmičenje „Filmovi za budućnost“ organizovali su Sarajevo Film Festival, u partnerstvu sa Sarajevom gradom filma UNESCO-a i Zelenim klubom kojeg čine poslanici/zastupnici parlamenata u Bosni i Hercegovini, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Mladi su snimali video na jednu od tema: Što mladi mogu učiniti za zdraviju i zeleniju planetu? Kako mogu pomoći u očuvanju okoliša? Kako mogu napraviti pozitivne promjene u svojoj sredini?

Najbolji video je objavljen na društvenim mrežama Sarajevo Film Festivala i Sarajevo UNESCO grada filma.

Takmičenje je organizirano s ciljem podizanja svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša za sve nas i buduće naraštaje.