Od danas 120 sadnica tuje i 20 sadnica različitih stabljika voća krasit će dvorišta osnovne škole „Hasan Kaimija“ u Sarajevu i „Zajko Delić“ u Vogošći. Dio je to zajedničke aktivnosti „Čista umjetnost“ koju već treću godinu u Bosni i Hercegovini realizuje kompanija Nestlé u saradnji sa Udruženjem Ruke i projektom „Let's Do It BiH“.

Aktivnost „Čista umjetnost“ već treću godinu u saradnji s udruženjem „Ruke“ sadi sadnice drveća širom Bosne i Hercegovine. Kroz ovogodišnju sadnju pažnja je posvećena potrebama djece u školama, i fokus je na obogaćivanju školskih dvorišta kako bi boravak djece u školskom prirodnom okruženju učinili što ugodnijim, čišćim i ljepšim.

 „Ponosni smo na aktivnost “Čista umjetnost” koja je u prethodnim godinama obezbijedila 5.000 sadnica. Naša je želja da učenici ubiru plodove zasađenog voća i da uživaju ozelenjenim školskim dvorištima. Ovakve aktivnosti su ujedno i značajne lekcije iz kojih se uči odnos prema svojoj okolini, ali i važnost očuvanja prirode koja nam je data da je čuvamo i njegujemo, da bi nas jednog dana počastila čistim zrakom i ukusnim plodovima, a to je zaista jedan uzajamni odnos koji već od malih nogu trebamo njegovati prema prirodi i okruženju“, kazala je Nelly Angelova, direktorica komunikacija Nestlé za tržište Jugoistočne Europe.

Osim akcije sadnje u Sarajevu, lokalni tim okupljen oko projekta „Let's Do It BiH“ i aktivnosti „Čista umjetnost“ je i u Bugojnu u užem dijelu grada zasadio ukrasni drvored različitim sadnicama i time dodatno ukrasio postojeći park sa ukupno 25 odraslih sadnica.

Sretni smo što već treću godinu za redom, uspješno sarađujemo sa kompanijom Nestlé i radimo u sklopu aktivnosti „Čista umjetnost“. Raduje nas činjenica da se kroz naše zajedničke aktivnosti sadi drveće širom naše zemlje i što uz pomoć i značajnu podršku imamo mogućnost da napredujemo ka ostvarenju cilja Let’s Do It Bosna i Hercegovina, a to je sadnja milion sadnica u BiH“, istakla je Mirsada Kapidžić Kapo, project manager “Let’s Do It” projekta.

Nastavak druge faze sadnje planiran je u sezoni sađenja u proljeće 2024. godine kada će se realizirati akcija pošumljavanja na planini Igman u kojoj je planirana sadnja 2.000 sadnica bijelog bora, što znači da će Čista umjetnost, u tri godine postojanja, obogatiti šumski fond Bosne i Hercegovine sa više od 7.000 sadnica.

Kao najveća svjetska kompanija za proizvodnju hrane i pića, Nestlé već sada poduzima značajne korake kako bi do 2030. godine prepolovila emisiju stakleničkih gasova u svim proizvodnim procesima, a do 2050. godine postigla neto nultu stopu, čak i dok poslovanje nastavlja rasti. Kompanija kontinuirano nastavlja da radi na podizanju svijesti o važnosti brige za okoliš,