U Sarajevu je danas završena dvodnevna konferencija Dani osiguranja u BiH 2023, koja se, sada već tradicionalno, održava treću godinu zaredom, a organizira je Udruženje društava za osiguranje FBiH.

Bila je ovo prilika da se na jednom mjestu okupe učesnici iz industrije osiguranja, reosiguranja, regulatora, supervizora i drugih pratećih  finansijskih institucija s domaće, regionalne, ali i evropske razine, kojih je ove godine bilo više od 200.

Najveći i centralni događaj osiguravajuće struke u BiH, otvorio je Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora UDO FBiH i predsjednik Uprave Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo, nakon čega se eminentnom skupu obratio i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je pozdravio sve prisutne, te se osvrnuo na važnost jake i stabilne osiguravajuće djelatnosti za ekonomiju svake zemlje, i obećao adekvatnu podršku ovoj industriji.

U programskom dijelu konferencije učestvovali su predstavnici Agencije za nadzor osiguranja FBiH, Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, evropske asocijacije udruženja osiguravatelja „Insurance Europe“, Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo, Grawe osiguranja d.d. Sarajevo, Sarajevo osiguranja d.d. Sarajevo, Uniqa osiguranja d.d. Sarajevo, Vienna osiguranje d.d. Sarajevo, Hrvatskog aktuarskog društva, Adriatic osiguranja d.d. Sarajevo, DDOR Novi Sad a.d.o., Eurolink osiguruvanja  AD Skopje – Grawe group – S. Makedonija, Triglav osiguranja d.d. Sarajevo, Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Društva za upravljanje penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske, Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) Republike Srpske, Swiss Re i Zavarovalnice Triglav Ljubljana – Slovenija.

“Informisanje građana o važnosti korištenja usluga osiguranja, te pristupačnosti osiguravajuće zaštite čak i u okolnostima niskog životnog standarda jedan je od osnovnih ciljeva organiziranja konferencije Dani osiguranja u BiH. Želimo raditi na podizanju svijesti građana o zaštiti od svih vrsta rizika te ukazati na činjenicu da osiguravajuća društva jedina mogu efikasno odgovoriti na izazove finansijskih gubitaka koji nastaju kao posljedica vanrednih događaja kao što su požari, poplave, štete na stambenoj imovini i motornim vozilima. To je i zalog za sigurniju budućnost i zdravstvenu zaštitu kroz korištenje polica životnog i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja”, rekao je Ermin Čengić, generalni sekretar Udruženja društava za osiguranja u FBiH.

U fokusu predavanja bile su najaktulenije teme koje će unaprijediti rad i omogućiti ovoj djelatnosti da se razvija, i brže i lakše prilagodi novim potrebama korisnika usluga osiguranja, ali se i osvrnulo na trenutna dešavanja, stanje na tržištu kao i promjene koje su se desile u protekloj godini.

“Jako je značajno da pričamo o svim izazovima i onome što je pred nama i generalno perspektivi tržišta osiguranja, jer kao što znamo, naša industrija osiguranja još uvijek se naziva nedovoljno razvijenom, ali veliki procent premije osiguranja od autoodgovornosti, ukazuje da su trendovi u tom segmentu, ali i svim drugim pozitivni, te se  bilježi kontinuirani rast u proteklih nekoliko godina, što svakako ohrabruje”, istaknula je Sabina Mujanović, predsjednica Skupštine Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH i predsjednica Uprave Vienna osiguranja VIG.

Učesnici su se složili da su edukacije ovog tipa od izuzetne važnosti, jer pružaju priliku za sistemsko i strukturno poboljšanje u poslovanju osiguravajućih društava, ali i omogućavaju da  se bar u jednom periodu u godini intenzivnije priča o osiguranju i da se naši građani adekvatno informišu o prednostima i važnosti svih vrsta osiguranja od zdravstvenog, životnog, ali i osiguranja od nezgoda i imovine…

Prvi put u sklopu konferencije dodijeljeno je i specijalno priznanje Ambasador osiguranja. Ove godine zvanje je ponijela Senada Olević, dugogodišnja predsjednica Uprave Uniqa osiguranja BiH i potpredsjednica Upravnog odbora i članica skupštine Udruženja društava za osiguranje u BiH, koja je uspješno vodila Uniqa osiguranje, ali se i zalagala za razvoj i unapređenje uslova djelovanja osiguravajućih društava na bh. tržištu.

“Ovo priznanje mi je od neprocjenjive važnosti, jer dolazi od kolega iz struke osiguranja, mnogo mi je značajno, jer je rad, trud i dugogodišnje zalaganje prepoznato i nagrađeno. Nakon karijere koja je u ovoj industriji trajala više od 20 godina, mogu da kažem da se u posljednje vrijeme osiguravajuća društva susreću sa najvećim izazovima, i da će se taj trend nastaviti, ali isto sam tako sigurna da će ova djelatnost pokazati jaku otpornost, kao i do sada i da će se adekvatno prilagođavati promjenama koje dolaze”, izjavila je Senada Olević.

Konferenciju je ove godine rezimirao dr. Željko Šain, profesor s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je posebno u fokus stavio odlučnost učesnika konferencije da maksimalno profesionalno i kontinuirano rade na  proizvodnji materijalne i duhovne sigurnosti fizičkih i pravnih lica, imovine i cjelokupne životne sredine što je i osnovna misija djelatnosti  osiguranja.

Pored edukativnog dijela i usvajanja novih znanja i praksi, svi učesnici konferencije imali su priliku tokom dva dana uživati u druženju s kolegama iz struke, dobro se zabaviti, ali i razviti svoju poslovnu mrežu.