U kinu Meeting Point u Sarajevu, od 10. do 19. maja, održat će se Dani evropskog filma u Bosni i Hercegovini – filmska revija zahvaljujući kojoj će publika imati priliku uživati u 11 najboljih evropskih filmova, uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Projekcije počinju svaku večer u 20 sati, osim u četvrtak, 11. maja, kada su na programu dva filma: u 18 i u 20 sati. Besplatne ulaznice se preuzimaju u kinu Meeting Point sat vremena prije početka projekcije.

Program povodom obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, organizuju Evropska unija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa kulturnim institutima zemalja članica Evropske unije (EUNIC) i ambasadama zemalja članica Evropske unije u BiH.

Dani evropskog filma počinju u srijedu, 10. maja u 20 sati projekcijom dokumentarnog filma “Hladni slučaj Hammarskjold” (Mads Brügger, 2019). Danski režiser Mads Brügger i švedski privatni istražitelj Göran Björkdahl pokušavaju riješiti misterioznu smrt Daga Hammarskjölda. Kako se njihova istraga privodi kraju, otkrivaju zločin daleko gori od ubistva generalnog sekretara Ujedinjenih naroda. Film predstavlja Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

Prije projekcije filma učesnicima će se obratiti ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasadorica Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH i ambasadorica Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH.

U četvrtak, 11. maja u programu Dana evropskog filma publika može pogledati dva filma: u 18 sati “Beskrajno ljeto” (Emilie Aussel, 2021.) – film predstavljaju Francuska ambasada i Francuski institut u Bosni i Hercegovini; u 20 sati na programu je komedija “Ramona” (Andrea Bagney, 2022.), koji predstavlja Ambasada Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini.

U petak, 12. maja u 20 sati na programu je film “Dopunska nastava” (Ivan-Goran Vitez, 2019.), koji predstavlja Hrvatsko Veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini. Film pratni nedavno razvedenog oca devetogodišnje djevojčice koji, bijesan što njegova kćerka ne može da provede rođendan sa njim, upada u njenu učionicu sa rođendanskom tortom i puškom. Slijedi talačka kriza…

U subotu, 13. maja, na programu je komedija “Luxembourg, Luxembourg” (Antonio Lukich, 2022.), koji predstavlja Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini. Kolja i Vasilij kreću u potragu za ocem nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu. Otac ih je napustio dok su bili djeca. Kolja ga smatra herojem, dok Vasilij misli da je podlac.

https://www.youtube.com/watch?v=VyYHEvPj7LU

U nedjelju, 14. maja publika u kinu Meeting Point može gledati film “Mikado” (Emanuel Parvu, 2021.), koji predstavlja Ambasada Rumunije u Bosni i Hercegovini. Film govori o odnosu oca i kćeri i odlukama iz prošlosti koje imaju nepovratne posljedice.

U ponedjeljak, 15. maja na programu je fikcijski film “Rubikon” (Magdalena Lauritsch, 2022.), koji predstavljaju Austrijska ambasada i Austrijski kulturni forum u Bosni i Hercegovini. Nakon katastrofe na Zemlji, planeta je prekrivena otrovnom maglom. Posada u svemirskoj stanici mora odlučiti hoće li riskirati živote kako bi se vratila kući i potražila preživjele ili će ostati bezbjedna u spasonosnom “sistemu simbioze algi” na svemirskoj stanici.

U utorak, 16. maja, film  “Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush” (Andreas Dresen, 2022.) predstavljaju Njemačka ambasada i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini. Film prati Rabiye Kurnaz, domaćicu i brižnu majku iz Bremena koja odlazi u policiju očajna da pomogne svom sinu…

U srijedu, 17. maja na programu je biografska drama “Zátopek” (David Ondříček, 2021.), koji predstavlja Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini. Radnja filma događa se u jesen 1968., kada australijski rekorder u trčanju Ron Clarke dolazi u Prag, nadajući se da će mu njegov stari prijatelj i uzor Emil Zátopek, najpoznatiji češki sportista svih vremena, pomoći da prebrodi najveću krizu u karijeri.

U četvrtak, 18. maja na programu je porodična komedija “Moj brat ganja dinosauruse” (Stefano Cipani, 2019.), koji predstavlja Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini. Jack je oduvijek želio malog brata s kojim bi se igrao, a kada se rodi, roditelji mu kažu da je njegov brat Gio “posebno” dijete. Gio se nakon toga u mašti svog velikog brata pretvara u superheroja sa nevjerovatnim moćima, poput onih u njegovim stripovima. Međutim, vremenom Jack saznaje istinu: njegov brat ima Down sindrom.

Program završava u petak, 19. maja, projekcijom filma “U tajnosti” (Zoltán Nagy, 2019.), koji predstavlja Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini.

Filmovi se prikazuju s titlovima na BHS i engleskom jeziku.