Dani bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) bit će održani od 20. do 23. juna 2024. godine u Sarajevu. Kako je izjavila predsjednica BHAAAS-a Eldina Nizamić, ovi dani predstavljaju spoj znanja i kreativnosti koji povezuju stručnjake iz različitih oblasti. Potcrtala je kako ovaj događaj pruža priliku za razmjenu ideja i iskustava između dijaspore i lokalnih stručnjaka.

U okviru BHAAAS-a djeluju odjeli medicine i zdravlja, tehničkih i prirodnih nauka, te humanističkih i društvenih nauka i umjetnosti čiji će rad biti predstavljen na konferenciji kroz 25 simpozija, stotine prezentacija i predavanja uz poseban trodnevni program održivog urbanog razvoja. Program konferencije bit će obogaćen programom namijenjenim studentima, umjetničkim i kulturnim nastupima te specijalnim događajima.

Ovi sadržaji jubilarne konferencije bit će održani u prostorima Hotela HIlls, Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš, ASA Instituta, Doma Armije, Historijskog muzeja BiH, Druge Gimnazije Sarajevo te u Galeriji Manifesto.

Jedan od ključnih aspekata Dana BHAAAS-a je aktivno učešće dijaspore. Ovaj događaj je platforma za povezivanje stručnjaka iz BiH i onih iz dijaspore, omogućavajući im da podijele svoja iskustva i inovacije stečene u inostranstvu. Saradnja na edukaciji između domaćih i inostranih stručnjaka doprinosi unapređenju praksi u različitim oblastima, čime se potiče napredak edukacije, nauke i umjetnosti u našoj zemlji.

Dani BHAAAS-a žele da studenti budu ravnopravni članovi akademske zajednice, te će najbolji među njima imati priliku da osvoje prestižne nagrade. Tako su studenti Likovne akademije u Sarajevu autori ovogodišnjeg vizuelnog identiteta konferencije. “Studenti su srce buduće naučne zajednice. Za njih su pripremljeni posebni simpoziji, predavanja i radionice”, saopćeno je.

Svečano otvaranje 15. Dana BHAAAS-a bit će upriličeno 21. juna, u svečanoj sali Doma Armije BiH uz prisustvo brojnih zvanica.

BHAAAS konferencija doprinosi kontinuiranom unapređenju naučnih i kulturnih standarda, čineći je neizostavnim događajem za sve zainteresovane za najnovija dostignuća i inovacije u različitim područjima.