Kompanija RCB Nanotehnologija se treću godinu zaredom pridružila obilježavanju Dana planete Zemlje u općini Vogošća, koju provodi općinska administracija uz podršku NVO Step.

Direktorica kompanije Hanadi Džabić je s načelnikom Općine Vogošća Migdadom Hasanovićem zasadila stablo u dvorištu Srednjoškolskog centra Vogošća. Riječ je o tradicionalnoj aktivnosti koju općina provodi svake godine na ovaj dan, kako bi se ukazalo na važnost sadnje novih stabala u borbu protiv klimatskih promjena i zaštite okoliša. Vogošća je i naša kuća o kojoj svi zajedno treba da brinemo,” istaknula je Džabić.

Uz pomoć članova ekološke sekcije Srednjoškolskog centra Vogošća, NVO STEP je organizovao i čišćenje lokacije te postavljanje konstrukcije sa sigurnosnom mrežom između dječijeg i fudbalskog igrališta u mjesnoj zajednici Svrake, kao mjere zaštite za najmlađe. Aktivnost je provedena u okviru projekta Eko-inicijativa – angažman mladih i mapiranje okoliša.

Mladi su ključni u borbi za očuvanje planete. Njihova energija i entuzijazam su pokretači pozitivnih promjena. Ulaganje u edukaciju i podizanje svijesti mladih o važnosti očuvanja okoliša je nužno kako bismo izgradili održivu budućnost,” objašnjava Kemal Hodžić, aktivista NVO STEP, koja provodi ovaj projekat na području Vogošće.

Kao društveno odgovorna kompanija, RCB Nanotehnologija učestvuje u različitim aktivnostima u općini, posebno u projektima ekološke prirode. „Svakodnevno svjedočimo crpljenju prirodnih resursa i moramo se neprestano podsjećati da oni nisu beskonačni. Imamo jednu planetu i trebamo je čuvati. Drago mi je što smo danas imali priliku podržati projekat koji inspiriše i edukuje mlade ljude kako da budu agenti pozitivnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici”, zaključila je Džabić.