Danas je u Sarajevu otvoren Sajam bosanskohercegovačke privrede, koji se od 2. do 5. novembra 2023. godine održava u dvorani „Mirza Delibašić“, pod motom „Domaći proizvod u službi građana Bosne I Hercegovine“.

Istovremeno, ovo će biti programski najsadržajniji sajam, mjesto poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta. Ono što je postalo tradicionalno, jeste i predstavljanje start-up firmi koje su već napravile uspješne korake u privredi, a kojih je na ovogodišnjem sajmu preko 50.

“Domaća privreda čini srce našeg gospodarstva. Ona je pokretač rasta, zapošljavanja i razvoja zajednica širom naše zemlje. Na ovom sajmu ćete imati priliku da se upoznate sa poduzetnicima, preduzećima i organizacijama koje su nosioci naše ekonomske aktivnosti. Očekuju vas izlagači iz različitih sektora, od poljoprivrede i proizvodnje do usluga i tehnoloških inovacija, a ove godine taj broj prelazi cifru od 250 prijavljenih učesnika. Također, želim da istaknem važnost podrške domaćim proizvodima i uslugama. Kupovinom proizvoda i usluga iz naše zemlje mi direktno doprinosimo rastu domaće privrede i stvaranju radnih mjesta”, izjavio je direktor Centra Skenderija Damir Petrinić.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva, drugi put i sami imaju svoj prostor u okviru kojeg se predstavljaju start-up programi osnovani upravo uz podršku Ministarstva.

Zlatko Mijatović ministar privrede KS, istakao je jasnu opredijeljenost ministarstva da podrži sajam i sajamske aktivnosati, kao i sam Centar Skenderiju. “Namjera nam je podrškom koju pružamo Skenderiji u organizaciji ovog sajma, sajamske aktivnosti u Sarajevu podići na evropski nivo i Skenderiju vratiti u centar Sajamskog turizma. Ovaj sajam je mnogo više od prostora za izlaganje proizvoda i usluga. To je mjesto gdje se susreću inovacija, preduzetnička snalažljivost i poslovna vizija. Sajam je živi dokaz energije i vitalnosti bosanskohercegovačkog privrednog sektora, koji je svakodnevno pred izazovima, ali i obogaćen novim prilikama za rast i razvoj”, naglasio je Mijatović.

Sajam se održava deveti put i sjajna je prilika da se pokaže i podrži privreda naše zemlje. Sajam traje do nedjelje, 5. novembra 2023. godine, a radno vrijeme je od 10 do 19 sati, uz besplatan ulaz za posjetioce.