Foto: Zlata Hodžić

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, nastavljena je bodyright kampanja sa ključnom porukom: digitalno nasilje je stvarno. Snažna poruka o zaštiti od nasilja na internetu komunicira se na novi način – umjetničkim performansom Zea Mays, a u okviru nastojanja Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) da online svijet učini sigurnijim mjestom za sve.

Autorka performansa Ana-Marija Tomić pojasnila je da je “Zea Mays” performativni izraz fokusiran je na poziciju žene u online prostoru s naglaskom na žensko tijelo, uključujući publiku u sami performans.

Bitna nam je društvena osviještenost i samo kritičko promišljanje. Cilj je osvijestiti se i znati da možeš djelovati na taj problem”, poručila je Tomić.

Takođe, ova umjetnica ističe da je jako zahvalna što ima priliku da učestvuje u bodyright kampanji, koja zahtijeva da se slikama naših tijela pruži poštovanje i zaštita na internetu, na isti način na koji se daje muzici, filmu, pa čak i korporativnim logotipima, te da se kroz umjetnost mogu poslati snažne poruke.

Bila sam veoma sretna kada smo moj tim i ja pobijedili na projektu UNFPA Girl Advance Lab of 2022 – Not All Violence is Physical s instalacijom Zea Mays. Prije toga nisam shvatala koliko je to važno, jer je to u našem društvu, nažalost, normalizirano. Sada imamo više informacija i putem osvještavanja i senzibilizacije možemo zahtijevati prava na svoja tijela i u online okruženju. Umjetnost je snažan medij i može se koristiti za slanje snažne poruke”, kazala je Tomićeva.

Predstavnik UNFPA za BiH John Kennedy Mosoti istakao je kako nema mjesta nasilju nad ženama u bilo kojem prostoru, te da je kampanja bodyright pokrenuta kako bi se zahtijevala zaštita od nasilja na internetu.

UNFPA je posvećen zaustavljanju svakog nasilja nad ženama i djevojkama – bilo u stvarnom ili virtualnom svijetu i to je razlog zašto smo pokrenuli bodyright, novu oznaku za ‘autorska prava’ ⓑ kako bismo potvrdili i zahtijevali zaštitu od nasilja na internetu. Ova zagovaračka kampanja omogućiće ljudima da podignu svoj glas i potaknu digitalne kompanije, društvene platforme, stranice za dijeljenje sadržaja i kreatore politika da virtualno nasilje i zlostavljanje na internetu općenito shvaćaju jednako ozbiljno kao i kršenja autorskih prava”, rekao je Mosoti.

Midhat Efendira, stručni savjetnik za programe u Bosanskom kulturnom centru poručio je da ovaj centar želi biti platforma koja će dati hrabrosti mladim umjetnicima da izraze svoje pravo na slobodu izražavanja, mišljenja i djelovanja.

Umjetnici širom svijeta traže nove načine da kažu ne nejednakosti, neravnopravnosti, nevidljivost marginaliziranih kategorija. U povodu Dana žena, posebno svjetlo stavljamo na zlostavljanje žena u online prostoru koje se, ponekad, čini manje važnim od drugih oblika nasilja. Bosanski kulturni centar želi biti platforma koja će dati hrabrosti mladim umjetnicima da izraze svoje pravo na slobodu izražavanja, mišljenja i djelovanja”, poručio je Efendira.

Kreativni tim instalacije “Zea Mays” čine još Rijad Kaniža, zadužen za sound dizajn, Damir Čobo, diplomiran glumac i svjetlosni dizajner i Emina Lagumdžija zadužena za vizuelni identitet.

Ključno je suočiti se sa svojim strahovima, prevazići ih, govoriti o tome i biti podrška, a ne samo pasivni promatrač. Mi mladi možemo i trebamo jedni drugima da budemo podrška, a ne da kroz nerazumijevanje i otklon budemo saučesnik toga”, zaključila je autorka performansa, Ana-Marija Tomić.

Bodyright je pravo na vaše tijelo, i na netu i u stvarnom svijetu

Bodyright je osmišljen kako bi pokrenuo važnu diskusiju o tome kako su žene, djevojčice, rasne i etničke manjine, LGBTQ+ zajednica i najmarginaliziraniji žrtve omalovažavanja, iskorištavnja i kršenja prava na internetu i zašto se vrlo malo čini kako bi se to zaustavilo.

Okosnica ove online i društvene medijske kampanje je bodyright simbol, koji se može dodati na bilo koju fotografiju ljudskog tijela koja se dijeli na bilo kojoj digitalnoj platformi. Dodatno se upućuje i poziv na potpisivanje peticije UNFPA Global Citizen kojom se od kompanija, platformi i kreatora politika traži da omalovažavanje ljudskih bića, mizoginiju i internetsko nasilje shvataju jednako ozbiljno kao i kršenje autorskih prava.