Edukativne radionice o zdravlju žena 35+ u organizaciji NVO Body Space, otvorene prošlog vikenda u prostorijana hotela “Ibis”, nastavljaju se devetog marta s početkom u 10 sati, kada će govoriti doktorica ginekologije Armina Rovčanin o utjecaju gojaznosti na prijevremeni ulazak u pre i menopauzu, a internistica dijabetolog, doktorica Amina Šteta poučavat će o prirodnim promjenama usljed starenja i promjeni balansa hormona.

Osim toga, doktorica će nam pojasniti kako narušavamo balans hormona usljed sjedilačkog načina života i neadekvatne prehrane, te kako pod utjecajem stresa dolazi do oboljena štitne žljezde, oboljenja Hašimoto, inzulinske rezistencije i konalno dijabetesa tipa 2”, najavljuje Azemina Tomljenović, predsjednica NVO Body Space.

Već treću godinu, Body Space je posvećen holističkom pristupu zdravlju žena starijih od 35 godina kroz različite aktivnosti, uključujući edukativne radionice, promoviranje zdravih životnih stilova i poučavanje o tome kako upravljati stresom.

Ovogodišnju seriju radionica, prošlog vikenda, inspirativnim predavanjem otvorila je profesorica Lejla Šebić koja je poentirala najvažnije teme iz oblasti zdravlja i vježbe, te kako na prirodan način usporiti starenje i održati vitalnost tijela do duboke starosti.

Osim prof. dr Lejle Šebić, govorile su doktorica nutricionizma Esma Karahmet Farhat, te magistrica psihologije Miroslava Marjanović, koja je na praktičan način poučavala o metodama i alatima upravljanja svakodnevnim stresom.

Pozivam sve zainteresirane žene i ženska udruženja da nam se pridruže u subotu. S nama će, osim doktorica Rovčanin i Šeta, biti još i Lana Lekić koja će nam dati važne informacije o tome kako izabrati prave suplemente prehrane, a moguće su i pojedinačne konsultacije”, kazala je Tomljenović.