Mlada bosanskohercegovačka glumica Asja Zara Lagumdžija osvojila je sinoć nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Međunarodnom filmskom festivalu u Marakešu za svoj debitantski nastup u filmu “Ekskurzija”.

Film rediteljice Une Gunjak je započeo svoj festivalski put svjetskom premijerom na Filmskom festivalu u Lokarnu, gdje je osvojio specijalno priznanje, a potom je prikazan na 29. Sarajevo Film Festivalu.

Festival, koji je okupio 75 filmova iz 36 zemalja, zatvoren je ceremonijom dodjele nagrada nakon devet dana i nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnoj konkurenciji. Osim toga, ova godina je bila posebno značajna za Međunarodni filmski festival u Marakešu, jer je prvi put glavna nagrada “Etoile d’Or” dodijeljena jednom marokanskom filmu, i to ostvarenju “The Mother of All Lies” rediteljice Asme El Mudir.

Nagradu žirija podijelili su filmovi “Hounds” i “Bye Bye Tiberius”, dok je za najbolju rediteljicu proglašena Ramata-Toualaye Sy za film “Banel & Adama”. Također, turski glumac Nehir Tuna je dobio priznanje za najbolju mušku ulogu u filmu “Dormitory”.

Na ovogodišnjem festivalu su dodijeljene posebne nagrade danskom glumcu Madsu Mikkelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaidiju. Među učesnicima festivala su bili i svjetski poznati laureati Oskara, američki reditelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe.

U žiriju festivala kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara Jessica Chastain, bili su i francusko-iranski glumac Zar Amir, francuska glumica Camille Cottin, australijski glumac i reditelj Joel Edgerton, britanska rediteljica Joanna Hogg, američka rediteljica Dee Rees, švedski reditelj Tarek Saleh, švedski glumac Alexander Skarsgård i francusko-marokanska spisateljica Leïla Slimani.