Bilo da se radi o potpunom poremećaju pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) ili blažem obliku neurokognitivne iritacije, sve više i više nas bori se s tjeskobom, nepažnjom, hiperaktivnošću, problemima u ponašanju, poteškoćama u učenju i lošim snom. Međutim, putem ciljane prehrambene potpore postoji nada za djecu (i odrasle) da pomognemo našem tijelu i mozgu da radi sretnije i efikasnije. Navešćemo nekoliko strategija za stvaranje mira usred haosa.

Borba protiv oksidativnog stresa i zaštita DNK

Ekstrakt kore francuskog morskog bora bio je tema više od 400 recenziranih studija i pokazalo se da podržava rad mozga kod osoba s poteškoćama u ponašanju i učenju, poboljšavajući kognitivne funkcije, pažnju, mentalnu izvedbu i radnu memoriju.

S obzirom na svoj sigurnosni profil i pozitivne rezultate u podršci neurološkom zdravlju odraslih, ekstrakt kore francuskog morskog bora privukao je interes istraživača koji traže sigurne strategije za podršku djeci s problemima pažnje, posebno ADHD-om. Rezultati jedne takve studije pokazuju da je mjesec dana suplementacije ekstraktom dovelo do značajnog smanjenja hiperaktivnosti, poboljšane pažnje, poboljšane vizualno-motorne koordinacije i poboljšane koncentracije kod djece s ADHD-om. Ove dobrobiti mogu biti posljedica bogatog sadržaja polifenola u ekstraktu borove kore, moćnih antioksidanata koji se bore protiv upala i štite od oštećenja DNK. Polifenolni spojevi dokazali su svoju vrijednost u području mentalnog zdravlja, a pokazalo se da podržavaju plastičnost mozga, ponašanje, raspoloženje, depresiju i kogniciju.

Iako je opisano nekoliko svojstava polifenola, oni su najpoznatiji po svojim antioksidativnim osobinama. Kao što riječi “anti” i “oksidans” impliciraju, pokazalo se da ovi spojevi štite naše ćelije od oksidativnog oštećenja, čime se smanjuje rizik od raznih stanja povezanih s oksidativnim stresom – stanja kao što je ADHD.

Zapravo, abnormalni oksidativni metabolizam i, kasnije, smanjenje važnog antioksidansa glutationa jedan je od shvaćenih aspekata ADHD-a i njegovog napredovanja. Nažalost, ova vrsta oksidativnog oštećenja mozga može biti faktor, ne samo u pažnji, već i u raspoloženju i kognitivnom padu.

Srećom, u randomiziranom, dvostruko slijepom, placebom kontrolisanom (RDBPC) ispitivanju, jednomjesečno uzimanje dodataka ekstrakta borove kore, pokazalo se da značajno povećava nivo glutationa i poboljšava ukupni antioksidativni status (TAS) kod djece s ADHD-om.  Drugo ispitivanje RDBPC također je pokazalo smanjeno oksidativno oštećenje DNK, normalizirani TAS i poboljšanje raspona pažnje kod djece s ADHD-om nakon mjesec dana uzimanja suplemenata. U oba ova istraživanja kod djece je primijenjena doza od 1 mg ekstrakta po kilogramu tjelesne težine (1 mg/kg), bez uočenih nuspojava.

Randomizirano, dvostruko slijepo, placebom kontrolisano ispitivanje (RDBPC) također je pokazalo smanjeno oksidativno oštećenje DNK, normaliziran ukupni antioksidativni status (TAS) i poboljšanje raspona pažnje kod djece s ADHD-om nakon mjesec dana uzimanja suplementacije ekstrakta kore francuskog morskog bora.

Drugi predloženi mehanizmi ADHD-a uključuju disfunkciju imunološkog sistema i abnormalni upalni odgovor – oba se potencijalno rješavaju imunomodulatornim i protuupalnim efektima koji su dodijeljeni polifenolima ekstrakta borove kore. Zato, nije ni čudo da se ekstrakt kore francuskog morskog bora istražuje kao alternativa lijekovima koji se također koriste za ovo stanje.

Smirivanje uma

Uzimajući u obzir da su mnoga neurološka oboljenja koja pogađaju i odrasle i djecu – hiperaktivnost, nepažnja, stres, nestabilnost ponašanja i poremećaji spavanja – povezana s prekomjernom proizvodnjom ekscitatornih neurotransmitera, upotreba prirodnih sredstava za smirenje može biti od velike vrijednosti.

Ravnoteža glutamata (ekscitatornog neurotransmitera) i gama-aminomaslačne kiseline (GABA) (smirujuća aminokiselina) igra važnu ulogu u zdravlju mozga. Naime, djeca s ADHD-om obično imaju više od normalnih nivoa glutamata i niže od normalnih razina GABA-e, prebacujući ravnotežu na stanje aktiviranog, ekscitacijskog stanja. Posebno se pokazalo da osobe s ADHD-om imaju niže nivoe GABA u prednjem cingularnom korteksu, području mozga koje je povezano s donošenjem odluka, emocijama i kontrolom impulsa.  Niže koncentracije GABA također su povezane s lošom kvalitetom sna, depresijom i anksioznošću. Srećom, pokazalo se da dodatak GABA potiče opuštanje, ublažava anksioznost i povećava uzorke alfa moždanih valova povezanih s budnim stanjima opuštenosti, kao u meditaciji.

Ekstraktovana iz zelenog čaja, aminokiselina L-teanin također se pokazala korisnom u preokretanju ekscitacijskih stanja podrškom opuštanja, povećanjem aktivnosti alfa-valova i blokiranjem aktivacije glutamatnih receptora u mozgu. Također se pokazalo da L-teanin značajno povećava nivo serotonina, dopamina i GABA-e u mozgu, kao i da povećava ekspresiju proteina neurotrofnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF), tako povećavajući našu sposobnost učenja novih stvari i formiranja sjećanja. U dozi od 200 mg dva puta dnevno, L-teanin također je pokazao da sigurno poboljšava aspekte kvalitete sna kod djece s ADHD-om.

Nedostatak magnezija primijećen je kod 95% djece s ADHD-om. Vjerojatnije je da će djeca s ADHD-om imati manjak minerala magnezija nego djeca koja nemaju poremećaj. U stvari, nedostatak magnezija primijećen je kod 95% djece s ADHD-om u jednoj studiji, a nekoliko je ispitivanja pokazalo prednost suplementacije magnezijem za pomoć i djeci i odraslima s ADHD-om, tjeskobom, stresom i drugim neurokognitivnim problemima. U slučaju ADHD-a, pokazalo se da je magnezij posebno koristan u ublažavanju hiperaktivnosti. Mada se uzimanjem velike doza magnezija odjednom može uzrokovati tečnija stolica, sigurnosni profil dodataka magnezija je odličan.

Popravi crijeva, izliječi um

Uravnoteženi mikrobiom i gastrointestinalni integritet također utiču na neurološko zdravlje i kod djece i kod odraslih, čineći probiotike potencijalno moćnim saveznicima u liječenju ADHD-a, poremećaja iz autističnog spektra i s njima povezanih simptoma.

Fosfolipidi kao što je fosfatidilkolin također mogu biti od koristi onima kojima je potrebna podrška nervnom  sistemu, budući da se pokazalo da, ne samo da podržavaju mukoznu barijeru u crijevima, već poboljšavaju i popravak ćelija u mozgu.

Detoksikacija za zdravlje nervnog sistema

Od pesticida i aditiva u našoj hrani, do hemikalija koje se nalaze u plastici i drugim kućanskim predmetima, do pretjeranog propisivanja farmaceutskih lijekova, izloženi smo iznenađujućem broju otrovnih tvari. Ovo, zajedno sa sve većom učestalošću genetskih mutacija koje mogu ugroziti puteve detoksikacije, može dovesti do pretjeranog pritiska na nervni sistem djece – posebno muškaraca.

Kao što je gore spomenuto, snažan antioksidans glutation, kao i druge hranjive tvari koje ga podržavaju, poput ekstrakta  francuskog morskog bora, selena i N-acetil cisteina (NAC), od posebne su važnosti u podršci i jetre i njenih puteva detoksikacije kod djece i odraslih.

Metilirani vitamini B grupe – metilkobalamin (metil B12) i folat – i magnezij mogu dodatno podržati raspoloženje, poboljšati puteve detoksikacije i poboljšati stanje uhranjenosti kod osoba s ADHD-om i drugim neurokognitivnim poteškoćama.

Ukratko, priroda ima mnogo toga za ponuditi onima koji se bore s ADHD-om i drugim neurokognitivnim izazovima. Od antioksidativne podrške do ravnoteže neurotransmitera, do zdravlja crijeva, do detoksikacije, postoje mnogi putevi za pronalaženje kognitivnog zdravlja i ravnoteže koje svi (čak i djeca!) tražimo.