Izložba slika pod nazivom „Univerzum je u nama“ suvremene bh. umjetnice Alise Teletović održava se u umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Tuzli i trajat će do 11. aprila.

U autentičnom prostoru umjetničke galerije Kristian Kreković zanimljivim pejzažom duše, uma i srca, Alisa nas podstiče da proširimo svoje vidike posmatrajući srcima.

Impresivna i autentična biografija ove slikarice uvodi nas u Novi svijet u kojem postoji rast i razvoj čovjeka, njegove emocije, put ka prirodi i duhovnosti.

Povratkom u Bosnu i Hercegovinu iz Australije, nakon 17 godina izbivanja, odlučila je da spoji dva kontinenta hrabro objedinjujući dvije kulture.  Priča koju Alisa poručuje svojim slikama je uvijek zanimljiva, jer povezuje široke pustinjske pejzaže Australije sa pejzažima Bosne i Hercegovine. A ti pejzaži nisu tradicionalno slikani niti su realistični primjeri na koje smo naviknuti.

Umjetnost u meni je živa, pulsira i otvara vrata mlađim generacijama da ne stoje u jednom mjestu već da idu i da se pokreću u svom izražaju, a tome svjedočim zadnjih godina u Sarajevu“, kaže autorica.

Kako se ekspresionisti bave pitanjima identiteta, povezivanjem sa prirodom i duhovnošću, tako su Alisine slike upravo na putu da nas zaustave i da nas umire, da prihvatimo život kakav jeste i da sagledamo sve ono što je u nama zarobljeno. Kroz Alisine emotivne borbe duše otvaraju se vrata za iscjeljenje društva.

Propitujući samu sebe o ljubavi koja bi trebala dominirati, a tako je daleka na ovim prostorima, ja istinski tragam za bliskošću. Želim ukazati da pejzaže možemo prepoznati u nama, našim mislima i osjećajima i da su često apstraktni, nagoneći nas da zatvorimo oči kako bismo usmjerili pogled ka unutra, u dušu“, izjavila je Alisa Teletović.

Kombiniranjem i miješanjem tehnika, oslobođena stega tradicije stvaranja, autorica kreira ekspresivne pejzaže pune boja i linija, stvarajući nove suvremene realnosti kroz koje sama prolazi.

Alisa Teletović je ekspresivna i figurativna bosanskohercegovačka i australijska umjetnica. Diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbournu, gdje je studirala umjetnost, elektronski dizajn i interaktivne medije. U Australiji je živjela, stvarala i izlagala 17 godina. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka, te ULUBIH. Iza sebe ima dvadesetak samostalnih izložbi, između ostalog u Melbournu, Pertu, Adelaidu, Beču, Abu Dhabiju, Sarajevu i Tuzli.  Laureatkinja je niza priznanja i nagrada.

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju. Živi i radi u Sarajevu, stvarajući slikarska djela i primijenjenu umjetnost u svom ateljeu. Njeno umjetničko djelovanje, razvoj i dešavanja možete pratiti na zvaničnoj web stranici: http://www.alisateletovicartist.com.

Umjetnost je živa i živi!