Merisa Ferović, osnivačica bloga o biljnoj prehrani Vegalicious Mery, kreatorka je neobičnih sirovih, veganskih, bezglutenskih torti i autorica knjige o biljnoj prehrani Šta jede Mery, koju možete pronaći u knjižari Buybook i online shopu ili preko Facebook stranice Vegalicious Mery. Njeni obroci su jednostavni, sastavljeni od voća, povrća i orašastih plodova i u današnjem vremenu obilja, cilj joj je pokazati kako se na jednostavan način može pripremiti ukusan i zdrav obrok.

Piše: Merisa Ferović, osnivačica bloga Vegalicious Mery i autorica knjige Šta jede Mery

Prije sedam godina, kada sam zbog niza zdravstvenih problema odlučila da promijenim prehranu, započela sam svoju vegansku avanturu tako što sam izbacila životinjske proizvode (mlijeko, sir, jaja, meso), a nakon toga gluten i rafinirane šećere. Možda sve to zvuči drastično, međutim, brzo sam se snašla sa novom prehranom koja je bila ukusnija od stare, lakše probavljiva i jednostavnija za pripremu. Ubrzo sam svoje ideje počela da dijelim preko Facebook stranice Vegalicious Mery. Na početku se radilo samo o dijeljenju savjeta. Ubrzo nastaju moje sirove (rawvegan) torte, te knjiga o biljnim receptima pod nazivom Šta jede Mery.

Biljna (veganska) prehrana je zasnovana isključivo na biljnim namirnicama: voću, povrću, žitaricama, sjemenkama i orašastim plodovima. Od ovih osnovnih namirnica se na jednostavan način mogu napraviti biljna mlijeka, sirevi, zamjene za mesne proizvode, jaja, raznovrsne torte, kolači i čokolade. Glavna karakteristika veganskih proizvoda su biljne (nezasićene) masnoće tj. odsustvo zasićenih masnoća, prisutnih u životinjskim proizvodima. U sirovoj veganskoj prehrani se radi dodatno o odsustvu glutena i rafiniranih šećera, obzirom da se ne koriste žitarice, dok svježe voće predstavlja zamjenu za industrijske šećere. Bitna karakteristika ovog načina ishrane je da se zadržavaju prirodni vitamini, minerali i enzimi s obzirom da se hrana ne tretira termički. U svojoj prehrani kombinujem sirovu (raw) i termički tretiranu prehranu, ali preferiram raw.

Hraniti se biljnom hranom znači uspostaviti kontakt sa vlastitim tijelom. Primjećujete reakcije tijela nakon konzumiranja hrane, pratite kako reaguje na određenu hranu, da li mu ista prija ili stvara nelagodnosti: gasove, nadutosti, zatvore ili dijareje. Prema savremenim istraživanjima, obnova crijeva je elementarni put do zdravlja. Idealna prehrana je po meni upravo ona koja ne stvara nikakve nelagodnosti u probavnom traktu i samim tim omogućava njegov oporavak.

Prelaskom na biljnu prehranu su nestali mnogobrojni zdravstveni problemi, prije svega razne alergije, koje su mi prije zadavale mnogo problema. Popravio se imunitet, smanjile su se različite upale, prehlade i mnogi drugi zdravstveni problemi.

U kolumni „Bez grižnje savjesti“ planiram predstavljati biljne recepte zasnovane na zdravim namirnicama u kojima ćete moći uživati upravo bez grižnje savjesti. Svi recepti koje ću predstavljati u ovoj kolumni su namijenjeni za pravljenje hrane koja neće sadržavati rafinirane šećere, aditive, nezdrave masnoće, gluten, tj. sve one namirnice zbog kojih uglavnom osjećamo grižnju savjesti prilikom konzumacije, jer najčešće dovode do pojave različitih oboljenja ili gojaznosti.

U ovom uvodnom dijelu ću podijeliti dva jednostavna slatka recepta, koja mogu poslužiti kao doručak, večera ili desert, a to su: Posudica sa borovnicama i Chia puding. Voćne posudice se prave sa voćem pri čemu je osnova banana i predstavljaju lagani, hidrirajući obrok. Chia puding spada također u voćne posudice pri čemu se kao sredstvo za zgrušnjavanje koriste chia sjemenke, koje imaju sposobnost bubrenja kada se preliju nekom tečnošću (mlijekom ili vodom) i pri tome stvaraju gustu konzistenciju koja podsjeća na puding. Osim što su bogate proteinima, chia sjemenke se koriste kao zamjena za jaja kod pravljenja biljnih kolača (koristi se 1 kašika chia sjemenki i 3 kašike vode) te kao učvrščivač za pravljenje marmelada i pudinga. Chia puding se može napraviti sa biljnim mlijekom ili vodom.

POSUDICA SA BOROVNICAMA

Sastojci:
1-2 zaleđene banane
1/2 šolje borovnica
1/4 šolje vode
voće za ukrašavanje

Priprema:
Banane, borovnice i vodu izblendajte. Smoothie prebacite u posudu i ukrasite voćem.

CHIA PUDING

Sastojci:
1 šolja biljnog mlijeka (bademovog, kokosovog, rižinog ili nekog drugog po izboru)
2-3 kašike chia sjemenki
1 kašika agave
voće za ukrašavanje

Priprema:
U mlijeko dodajte chia sjemenke i dobro promiješajte, zatim dodajte i agavu, pa smjesu ostavite nekoliko sati u frižideru kako bi chia sjemenke nabubrile i smjesa dobila konzistenciju pudinga. Gotov puding ukrasite voćem.