Sarajevski Gastro Pub 13, smješten u naselju Bulevar, uspješna je poslovna priča i mjesto na koje dolaze ljudi kojima je podjednako važno šta jedu, u kakvom ambijentu jedu i kako se prema njima ophode ljudi koji tu rade.

Nudi kontinenentalnu, ali i mediteransku kuhinju, pa je ovo sjajna lokacija i kada želite biftek, ali i kada vam glad mogu utoliti samo lignje na žaru. Na štrudlu od jabuka „padaju“ i Nijemci, a imaju i dječije stolice kako bi obiteljska druženja prošla sa što manje stresa. A za ukusne koktele tu je uvijek koktel majstor Semir Beriša.

Mnogo je zanimljivosti koje bi vas trebale dovesti na ovo mjesto. Recimo samo da je jedno od rijetkih, ne samo u gradu već možda i u zemlji, koje ima pravu pravcatu biblioteku usred restorana. Zanimljivo je i da je u njemu ugrađeno strano samo ono što se nije moglo nabaviti domaće – od stolica i stolova, pa sve do fotografija na zidovima koje su djelo bh. umjetnice.

Mjesto je ovo za porodična okupljanja, ali i za korporativne evente. Na dva sprata i u ljetnu baštu ugodno se može smjestiti stotinjak osoba, koliko ih je i bilo na proslavi.

Sjajnu večer proveli su zajedno ljudi koji se poznaju zbog posla koji rade, ali baš i nemaju priliku za neformalna druženja.

Za sve njih se ove sjajne večeri hrana spremala uživo i vidno. Šankom izmještenim u baštu suvereno je vladao Mirza Merdžanić demonstrirajući vještinu spravljanja najrazličitijih coctaila, a gosti su uživali i u umijeću Muaza Plećana i raskoši Latte Arta, posmatrajući proces oslikavanja površine njihovih napitaka na bazi kafe.

Divnu noć na izmaku ljeta upotpunila je čarobnim glasom Dunja Fazlić. Meke note i kristalni glas pronijele su ljubavnu čaroliju novim naseljem.

Na rođendanu Gastro Puba 13, vlasnica i direktorica Kristina Stanić, okupila je prije svega ljude na koje se, kako kaže, u svako doba dana i noći mogla osloniti. Oni su, kaže, bili njena prva linija u vrijeme borbe za opstanak, na čemu će im uvijek biti zahvalna.

Kada sam prije tačno četiri godine pokrenula ovaj posao imala sam velike snove, planove i ambicije.  

Nekoliko mjeseci kasnije na najgori mogući način za 180 stepeni živote nam je okrenula pandemija. Pitala sam se da li je moguće da nam se ovo dešava i je li 13 nesretan broj. 

Prvi lockdown, zatvaranje objekta, u glavi milion pitanja – kako sačuvati radna mjesta, kako platiti radnike, šta će biti s nama, kada će sve to proći i hoće li? Moram reći da sam bila uplašena, mada to nikad nisam izgovorila naglas. 

Izdržali smo. Ponosna sam na sebe i ljude oko sebe jer nismo otpustili nijednog radnika, kroz sve Covid zamke prošli smo zajedno. Zato sam sretna da smo danas svi ovdje, hvala vam što ste došli i što s nama dijelite ovaj vrlo poseban dan – četvrti rođendan našeg i vašeg Gastro Puba 13“, kazala je Kristina Stanić, vlasnica i direktorica Gastro Puba 13.