Na desetoj jubilarnoj MS Community BiH konferenciji, koja slovi za jedan od najprestižnijih IT događaja u zemlji, IT zajednica se ponovno okupila uživo, ujedinjena pod inspirativnim sloganom “X time”. Sarajevo je bilo domaćin ovogodišnjeg susreta vrhunskih stručnjaka kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz šire regije. Fokus ovog stručnog okupljanja bio je na inovacijama, razmjeni znanja te uspostavljanju čvrstih veza unutar IT sektora.

Na ovogodišnjem okupljanju vrhunskih IT talenata i stručnjaka, učesnici su imali priliku usvojiti nova znanja i vještine putem različitih predavanja i radionica koje su obuhvatile širok spektar trenutno relevantnih IT tema. Skup se fokusirao na ključne oblasti kao što su cloud infrastruktura, sigurnost, razvoj softvera, umjetna inteligencija, tehnologije za Internet of Things (IoT) i njihovu implementaciju u poslovnom okruženju i svakodnevnom životu. Zahvaljujući interaktivnom formatu događaja, prisutni su imali mogućnost povezivanja, razmjene iskustava i usmjeravanja na profesionalnom planu.

Upravo u kontekstu desetogodišnjeg jubileja, Damir Dizdarević, CEO kompanije Logosoft d.o.o. Sarajevo, stručnjak za cloud, infrastrukturu i sigurnost, te osnivač MS Community BiH, istakao je značaj ovog događaja za razvoj IT sektora, kako u zemlji tako i u regiji, kao i prilike za umrežavanje i razmjenu znanja među stručnjacima.  „Zaista mi je drago što smo nakon prisilne pauze od par godina, ponovo oživjeli MSCommunity BiH konferenciju i realizovali je sa ovako velikim brojem učesnika. Naš temeljni koncept i motiv za ovu konferenciju se nije promijenio od samog početka – to je okupljanje IT entuzijasta, profesionalaca i poslovnih ljudi iz IT zajednice, u cilju razmjene znanja i iskustava. Posebno mi je drago što smo ove godine omogućili da konferenciji prisustvuju i učenici Druge gimnazije Sarajevo, te studenti sa par fakulteta. Njima je vjerujem posebno korisno da se upoznaju sa aktuelnim IT trendovima. Iz svih ovih razloga ćemo i kao kompanija nastaviti da podržavamo ovakve inicijative i događaje.“ – dodao je.

Simbolizirajući spajanje puteva, prilika za učenje i umrežavanje, konferencija je okupila generaciju koja živi i gradi svoju karijeru u digitalnom dobu. Posjetitelji su imali priliku čuti i učiti od uglednih profesionalaca iz Bosne i Hercegovine i regije, kroz impresivan program i prezentacije najnovijih i najrelevantnijih tema iz IT svijeta.

Među zapaženim predavačima na konferenciji bili su Emin Šehić s predavanjem “Being Sherlock Holmes in Everyday Work With Azure Application Insights”, Luka Manojlović sa temom „Kako smo branili i odbranili infrastrukturu od cyber napada“, Dejan Sarka s predavanjem “Predictive Analytics with T-SQL” te Almir Vuk s temom “Upgrade Your .NET Apps with Ease: Exploring the Versatility of .NET Upgrade Assistant”. Rešad Rovčanin, Cisco stručnjak, održao je predavanje „MS Teams and Cisco Webex devices – perfect match for perfect collaboration“, koje je povezivalo različite ekosisteme.

U skladu sa tradicijom, upoznavanje i druženje su bili neizostavni elementi konferencije. Učesnici i predavači su imali priliku provesti kvalitetno vrijeme razmjenjujući znanje i iskustva, bilo unutar konferencijske sale ili izvan nje.

Konferencija je još jednom istaknula potencijal i snagu regionalne IT zajednice, te potvrdila svoju poziciju kao jedan od najvažnijih IT događaja u zemlji. Ostaje upamćena kao uspješan spoj stručnjaka, inovativnih ideja i inspirativnih tema, pružajući svojim učesnicima dragocjene prilike za učenje, umrežavanje i razmjenu iskustava. Kroz zajednički rad, entuzijazam i posvećenost organizatora, predavača i učesnika, ovaj događaj doprinosi razvoju IT sektora u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Brojne kompanije su podržale konferenciju ove godine, među kojima su Logosoft, Mtel, Sys Co, Authority Partners, Prointer, CUPRA, run.events, te agencija Communis koja već godinama organizuje najznačajnije IT konferencije u BiH.