Knjigu “Dodir časne sestre” poznatog bh. novinara Gojka Berića, objavljenu u izdanju Buybooka, kritika opisuje kao knjigu u kojoj je autor brutalno iskren, ogoljen do gole kože i u kojoj nikoga ne štedi, ni sebe, a ni druge („Borio sam se sa demonima u sebi i demonima u drugima“). Komplikovan i potresan odnos s ocem, koji nikada nije razriješen, jedan je od stubova nosača romana. Pisana pitkim stilom kakav poznajemo iz njegovih kolumni, u formi kratkih priča kao poglavlja, knjiga raste u roman – hroniku, a Berić i sam postaje lik svoje proze. Ovo je knjiga jakih osjećanja i žestoke strasti, dirljiva priča o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi, pripovijedanje iz kojeg se ne izlazi ili se izađe duboko promijenjen.

“Berić Gojko kakvog do sada niste čitali. U prvom licu, ogoljen do daske, senzualan i čulan. Čega se god dotakao, napravio je savršen portret – gradu, kafani, ljudima. Krug njegovog neodoljivog pripovijedanja započinje odlaskom iz rodnog sela, nastavlja dramatičnim odrastanjem u Mostaru, a zatvara se na poznatom dubrovačkom trgu i pričom Čekajući četvorku, koja tu stoji umjesto epiloga. Osobena literatura, umiješana od intervjua, kratkih priča, dokumenata, slika, kronika i neočekivanih vijesti, jedan potpuno berićevski način pisanja čije će oponašanje svakome ko to pokuša biti uzaludno. Za tako nešto potrebno je bilo živjeti jedan tako neponovljiv život”, zapisao je o knjizi Damir Uzunović.

“Gojko Berić je napisao knjigu o životu u dva jugoslavenska grada. Knjiga koja može biti memoar, ali i roman, protkana je tjelesnošću, felinijevskim odrastanjem u siromaštvu nakon Drugog svjetskog rata, smrću rodbine i dragih ljudi; množinom malih i velikih tema. Tu je uspon i (ras)pad Jugoslavije, nestanak starog društva koje će naslijediti ovo današnje ‘novo’. Majstorska je to freska živih boja, knjiga pisana jasnim rečenicama, sa dosta lirskog u sebi. Dodir časne sestre kao i svaka prava literatura može dati utjehu; oživljava nestale svjetove i nudi čitatelju_ici vitalizam kakav se rijetko sreće”, navodi u recenziji knjige Faruk Šehić.

“… Gojko Berić u stvari ispisuje hroniku duše, svojih junaka ili svoje vlastite, koja do kraja romana (do kraja života!) ostaje zarobljena na ivici bodeža, na rubu izbora i nemogućnosti izbora, po kojem je u svom životu išao njegov glavni lik, ili autor sam. Ovo je knjiga o svijetu u nestajanju, možda čak i nestalom, u kojem se javlja „nježna žestina“ mjesta u kojima boravi, „knjigovodstvo naših starih dana“ i „život koji je pretvoren u prašinu“. Gruba i nježna priča o zemlji i vremenu koje je ostalo samo kao prosinački zrak sunca”, zapisala je povodom objavljivanja Berićeve knjige Ferida Duraković.

Promocija knjige na kojoj će, pored autora, govoriti Damir Uzunović i Boro Kontić, održat će se u ponedjeljak, 13. maja, s početkom u 19.00 sati u Pozorištu mladih u Sarajevu.