U okviru obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, Bosanski kulturni centar i Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu organiziraju umjetnički performans “Osmijeh stida” koji će biti prikazan u utorak, 6. marta, u terminu od 14.00 do 16.00 sati u sarajevskom BKC-u.

Događaj ima za cilj potaknuti društvenu svijest i kritičko promišljanje o provedbi rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“ u našoj zemlji. Kroz umjetnički izričaj Ane-Marije Tomić, publika će imati priliku aktivno sudjelovati u dijalogu, samoanalizi i sučeljavanju s temama stigme, marginalizacije i ženskih prava.

Prije samog performansa, očekuje vas panel diskusija o novim umjetničkim formama koje istražuju ove važne teme. Nakon toga, slijedi interaktivni performans umjetnice Ane-Marije Tomić, prilika za duboko i angažirano iskustvo.

U djetinjstvu sam se suočila s ranim gubitkom zuba, što je u meni usadilo strah od smijanja, tako da sam svoj osmijeh često prekrivala rukom ili sam se ponekad potpuno suzdržavala od smijanja. Zbog toga sam bila izložena pogrdnim komentarima koji su sugerirali da moj osmijeh ‘nalikuje groblju’. S porastom korištenja društvenih mreža, nisam se nikad usudila objaviti fotografije koje bi otkrile moj osmijeh, u strahu od reakcija svojih online prijatelja. Tokom studija na Akademiji scenskih umjetnosti stavila sam zubne ljuskice, a kao studentica drame bila sam primorana nastupati na pozornici i tokom cijelog procesa biti izložena promatranju drugih.

Kao što sugerira Sylvia Plath, svojim strahom sklapam brak i zakopavam ga na tom istom groblju s kojim su moji zubi pogrdno poređeni. Želim podijeliti svoj najveći sram s drugima kako bih potaknula ljude da prigrle sebe. Iskustvo osobnog srama i neugodnosti zbog nedostatka zuba može se povezati sa širim društvenim kontekstom. U postkonfliktnim društvima, poput Bosne i Hercegovine, osobe se često suočavaju s dubokim traumama koje nadilaze fizičke rane, uključujući stigmu povezanu s ratnim silovanjem ili seksualnim uznemiravanjem. Također, društveni pritisci u vezi sa fizičkim izgledom doprinose stigmama povezanim s nedostatkom zuba, stvarajući vezu kroz zajedničko iskustvo lične neugodnosti. Te stigme obično internaliziramo, što dovodi do osjećaja srama i izolacije. Zajednička nit leži u presjeku ličnih iskustava sa širim društvenim normama i očekivanjima, naglašavajući univerzalne aspekte ljudske ranjivosti i utjecaj društvenih stavova na dobrobit pojedinca. Prepoznavanje i rješavanje ovih međusobno povezanih pitanja ključno je za poticanje empatije i razumijevanja u različitim kontekstima. Svi imamo pravo na svoj sram i zbog toga ne moramo postati njegove žrtve“, kazala je autorica o predstavi.

Ovaj događaj se realizira pod pokroviteljstvom Fonda za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), u okviru programa „Žene vode proces izgradnje mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini“ u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice. Program se implementira pod vodstvom Rezidentne koordinatorice UN-a u BiH, a zajednički ga provode UN Women, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA).