Lindsey Vonn je ponovo stala na skije, te postala prva žena ikada koja je skijala niz čuveni Streif i prva osoba uopšte koja je to učinila noću.

Legendarna Amerikanka je osvojila što se osvojiti moglo prije nego je 2019. godine okončala raskošnu takmičarsku karijeru, ali izmaklo joj je ostvarenje jednog sna – spust niz zastrašujući Streif u austrijskom Kitzbühelu. Streif smatraju najvećim izazovom u Svjetskom skijaškom kupu, i to je jedina trka u kojoj se Vonn nikada nije mogla takmičiti, zato što se u Kitzbühelu održavaju samo trke spusta za muškarce.

„Pravi ste spustaš tek kada se spustite niz Streif. Streif je vrhunac spusta, najteža staza na svijetu. Niko nije vjerovao da ja to mogu. Nakon svih mojih povreda, nevjerovatno je dobiti ovu jedinstvenu priliku da krenem iz startne kućice i ostvarim svoj san“, izjavila je 38-godišnjakinja.

Pred ovogodišnju trku spusta za muškarce, Vonn je na čuvenoj stazi odvezla noćni spust i na spektakularan način zaokružila svoju karijeru. Bila je to uvertira u ovogodišnje takmičenje Svjetskog skijaškog kupa u Kitzbühelu, koje se održava od 16. do 22. januara.

„Uvijek sam poštovala muškarce koji su se takmičili na Streifu, ali sada imam još veći respekt. Jer, jedno je spustiti se, a drugo takmičiti se za pobjedu. Sada u potpunosti razumijem šta to znači. Ovo mi je dalo širu perspektivu koliko su oni zapravo briljantni“, dodala je.

Vonn u protekle četiri godine nije vozila spust, ali je spremno krenula iz starte kućice i savladala kultnu stazu, uključujući zloglasni dio „Mausefalle“ (mišolovka) sa nagibom od 85%.

Intenzivno se pripremala kako bi još jednom pomjerila svoje granice, uprkos ozbiljnim povredama koljena zadobijenih tokom karijere u kojoj je osvojila olimpijsko zlato, 82 pobjede u Svjetskom kupu i nekoliko titula svjetske prvakinje.

Skije je posudila od američkog skijaša Ryana Cochrana-Sieglea, a za spust ih je pripremio njen nekadašnji tehničar Heinz Hämmerle. Pri noćnoj vožnji dostizala je brzinu od preko 100 km/h, što je unijelo dodatno dramu u ionako uzbudljivu priliku.

„Osjećala sam se kao da skačem preko ruba svijeta. Mislim da nikada u životu nisam bila toliko nervozna prije starta. Ja tragam za uzbuđenjima. Ja sam ovisnica o adrenalinu i volim ići do krajnjih granica, biti na ivici straha. Živim za ovakve izazove“, objasnila je Vonn.

Trener za ovaj nastup bio joj je zemljak Daron Rahlves, koji je na ovoj stazi pobijedio 2003. godine.

„Nevjerovatno je da Lindsey konačno ima priliku da skija na ovoj stazi i u ovakvim okolnostima. Nisam sumnjao da je može savladati, ali sam se pitao da li će stvarno skijati s puno odlučnosti – i zaista sam impresioniran da jeste. Ovo je istinski spust. Ako napravite grešku, možete imati ozbiljne posljedice. Ali način na koji je vladala stazom bio je stvarno impresivan“, rekao je Rahlves.

Otkrila je da je izazov prihvatila zbog svoje majke Linde, koja je preminula u augustu: „Znala sam da me ona gleda i da je tamo kao anđeo čuvar, kako bi mi pomogla da ostvarim san. Znam da se ponosi mnome, kao što uvijek jeste“, rekla je.