Smještena na mirnim obalama rijeke Eufrat u južnoj turskoj provinciji Gaziantep, drevna tvrđava Rumkale stoji kao živuće svjedočanstvo vremena. To je mjesto gdje se historija, prirodne ljepote i avanture graciozno prepliću, a upravo ovdje je britanski cliff diver Aidan Heslop nedavno napravio odvažan podvig.

Tvrđava Rumkale, poznata i kao Hromgla i Urumgala, ponosno stoji na ušću rijeke Eufrat i potoka Merzimen. Može joj se pristupiti samo čamcem, a ovo drevno uporište zauzima površinu koja se proteže 200 metara u dužinu i 120 metara u širinu.

Ime Rumkale na turskom jeziku znači “rimski dvorac”, što je prikladno odavanje počasti historijskim korijenima tvrđave. Izgradnja tvrđave se tradicionalno pripisuje Bizantincima, ali njeno porijeklo seže još dalje u prošlost. Dokazi upućuju na to da su to područje vjerovatno koristili Rimljani, a neki historičari čak vjeruju da bi moglo sezati i do Asiraca.

Strateški položaj tvrđave Rumkale na vrhu brda okruženog strmim liticama koje se dramatično uzdižu od rijeka Eufrat i Merzimen, predstavlja arhitektonsko čudo koje se neprimjetno stapa s okolnim prirodnim stijenama.

Zbog izgradnje brane na Eufratu, okolni pejzaž je doživio značajnu transformaciju. Rijeka, koja sada formira malo jezero pored tvrđave Rumkale, ne samo da poboljšava prirodnu ljepotu regiona, već nudi i miran ambijent s panoramskim pogledom na rezervoar brane Birecik u kojem uživaju posjetitelji.

Dok se Heslop priprema za posljednju stanicu Red Bull Cliff Diving Svjetske serije 2023 u Aucklandu na Novom Zelandu, takmičenje koje će se održati u novembru, iskoristio je vrijeme da upozna ovu jedinstvenu lokaciju.

“Ovo mjesto je staro 2.000 godina. Možete vidjeti sve ove pećine i kuće u kojima su ljudi živjeli prije 2.000 godina. To je nevjerovatno. Nema mnogo mogućnosti da zaista istražite ruševine na mjestima poput ovog”, rekao je oduševljeni Heslop.

Živopisno okruženje poslužilo je kao idealna pozornica za njegov skok s visokih litica u tirkizne vode, čime je postao prvi sportista koji je skočio s ostataka tvrđave Rumkale.

Heslop je s mnogo entuzijazma govorio o svom skoku s visine od 26 metara. “Ovo je nevjerovatna historijska lokacija za skokove. Osjećam se privilegovanim samo što mogu biti ovdje, a pogotovo što je ovo raj za skakače, sa svim nevjerovatnim mjestima oko ove prelijepe rijeke”, dodao je Britanac.

Heslop, pobjednik dva ovosezonska takmičenja, u konkurenciji je za osvajanje šampionske titule ove godine. To bi bila njegova prva titula šampiona Red Bull Cliff Diving Svjetske serije. Posljednja stanica prvenstva održat će se 19. novembra na Novom Zelandu.