Postoji nebrojeno mnogo recepata za sladoled, a mi vam donosimo tri jednostavna za ukusne domaće sladolede koje lako i brzo možete pripremiti kod kuće. Najvažnije je da znate koje sastojke koristite kako biste napravili pravi domaći sladoled. Za pripremu možete koristiti mikser ili blender, a smjesu zatim ostaviti da se smrzne u zamrzivaču. Ako želite, proces možete ubrzati i aparatom za sladoled.

Sladoled od vanilije Marthe Stewart

Pravljenje domaćeg sladoleda od vanilije je jednostavno i brzo — za samo desetak minuta dobićete poslasticu koju će obožavati i djeca i odrasli.

Čokoladni sladoled Jamieja Olivera

Čokoladni sladoled bogatog okusa, pripremljen po tradicionalnom receptu, uvijek je dobro imati spreman u zamrzivaču. Po želji, možete ga obogatiti svježim jagodama ili malinama.

Sastojci:

  • 100 g tamne čokolade
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 85 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 300 ml vrhnja za šlag

Priprema:

  • Čokoladu isjeckajte na komade, a zatim stavite u lonac s mlijekom.
  • Lagano zagrijte, miješajući dok ne postane glatko, a zatim maknite s vatre da se malo ohladi.
  • Istucite šećer i žumanjke u zdjeli dok ne postanu blijedi i gusti.
  • Umiješajte ohlađeno čokoladno mlijeko, a zatim ponovo prebacite u posudu i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, dok se ne zgusne. Pazite da smjesa ne proključa jer će se zgrušati.
  • Ulijte u zdjelu i ostavite da se ohladi, povremeno miješajući.
  • Nakon što se ohladi, silikonskom kašikom lagano umiješajte prethodno napravljeni šlag.
  • Zamrznite u zamrzivaču ili u aparatu za sladoled, prema uputama proizvođača, dok se ne smrzne.

Sladoled od banane Gordona Ramsayja

Ovaj sladoled ima prirodan okus zrelih banana, bez dodatnih aroma ili šećera. Idealna je poslastica kada nemate mnogo sastojaka, a može poslužiti i kao osnova za druge domaće sladolede koje pravite.

Sastojci:

  • zrele banane

Priprema:

  • Narežite zrele banane i zamrznite ih u posudi otpornoj na smrzavanje u zamrzivaču.
  • Ostavite posudu u zamrzivaču preko noći.
  • Prebacite smrznute komade banane u blender i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Poslužite odmah, a ostatak zamrznite.
  • Opcije: u smjesu dodajte drugo voće, na primjer maline ili jagode, naribanu čokoladu, mljevene orahe, med, sok od svježe narandže…

Pravljenje domaćeg sladoleda nije samo prilika da uživate u ukusnoj i osvježavajućoj poslastici, već i kreativni proces u kojem možete eksperimentisati s različitim okusima i sastojcima. Sa malo truda i pravim savjetima, svaka vaša ledena kreacija može biti savršeno kremasta i bogata aromama koje volite. Zato se ne bojte da probate nove kombinacije i uživate u sladoledu napravljenom baš po vašem ukusu!