Tomislav Cvitanušić, alpinista, triatlonac i bh. Ironman, krenuo je danas sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo na put prema ostvarenju svog sna, a to je uspon na najviši vrh na svijetu Mount Everest. Iza njega je dug put priprema, a kako je i sam kazao, imao je dobre učitelje od kojih vjeruje da je pokupio dobro znanje. U svojoj bogatoj karijeri Cvitanušić je dosegao najviše vrhove četiri kontinenta: Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Evrope i Afrike, te čuveni Matterhorn, a Mount Everest trebao bi biti svojevrsna kruna.

Sretan sam što je došao ovaj dan kada moja avantura, možda i jedna od najvećih u životu, počinje. Siguran sam u sebe i svoju spremnost jer sam zaista ovom cilju posvećen već dugo. Dat ću sve od sebe da se zastava Bosne i Hercegovine zavijori na vrhu Mount Everesta i da učinim ponosnim sve građane i građanke naše zemlje, ali i da opravdam povjerenje svih onih koji su mi ga poklonili”, poručio je Cvitanušić pred polazak.

Dodao je da će u zavisnosti od dostupnosti interneta, pokušati objavljivati fotografije na društvenim mrežama i na taj način približiti svima put na krov svijeta.

Naime, uspon na Mount Everest Cvitanušića planiran je u nekoliko etapa. Kako je rekao, neophodna je prvo aklimatizacija, što je standardna procedura koju svi penjači moraju proći kako bi svoja tijela priviknuli na manjak kisika dostupan na velikim visinama. Postupak uključuje aklimatizaciju postepenim penjanjem u trajanju od nekoliko sedmica.

Dakle, nakon što penjač dođe do baznog kampa, počinje proces rotacije, što podrazumijeva penjanje do kampova jedan, dva, tri i četiri, gdje se u nekim rotacijama provede noć, a onda se ponovo vraća u bazni kamp. Sa svakom rotacijom uspinje se do najviše nadmorske visine, dok konačno ne krene u osvajanje vrha, a trajanje svake rotacije, kao i samog uspona, zavisi kako od vremenskih prilika, tako i od spremnosti penjača.

U ovom trenutku ne mogu reći koliko će biti potrebno da krenem prema vrhu, to sve zavisi od uslova na terenu, od vremenskih prilika pa do nekih drugih nepredviđenih situacija koje se uvijek mogu desiti. Idem sa pozitivnim mislima da će sve ići kako je planirano i da ćemo moj Sherpa i ja uspjeti da se popnemo na vrh Mount Everesta. Moja sreća je što ću imati iskusnog Sherpu koji se već nekoliko puta popeo na sami vrh, što znači da je sposoban i iskusan. Jedva čekam da se sastanem s njim i da naša avantura krene”, poručio je Cvitanušić.

Ostvarenje sna Tomislava Cvitanušića da krene na vrh Mount Everesta omogućili su i sponzori, društveno odgovorne kompanije koje su prepoznale važnost podrške hrabrim i lijepim pričama. Najznačajnije od njih su kompanija BH Telecom, Mozzart, Sarajevski kiseljak (Sara voda), Međunarodni aerodrom Sarajevo i KM Trade.