Nikome nije u potpunosti jasno šta je to što privlači ljude gramofonskim pločama decenijama nakon što su skoro izbačene iz upotrebe. Da li je to ugodni i bogati zvuk ili dimenzije zbog kojih dizajn omota jedino na vinilu dolazi do izražaja? Ili, jednostavno, potreba da svoju omiljenu muziku posjeduju na opipljivom mediju? Teško je, u krajnjoj liniji, pokloniti Youtube ili Spotify. Čak ni kolekcionari, koji u svom posjedu imaju po nekoliko stotina nosača zvuka, to nisu u stanju objasniti. Vjerovatno nema ni potrebe – vinil se vratio i tu je da ostane na radost ljubitelja muzike.

Sarajevo Disk je najstarija živuća muzička izdavačka kuća u Bosni i Hercegovini. Još od 1978. godine pravile su se i prodavale gramofonske ploče, audiokasete i CD-ovi. Stotine hiljada njih. Zbog toga je nekako i bilo logično da, prije nešto više od godinu dana, baš ta kuća otvori prvi sarajevski music shop u novijoj historiji. Sada, trinaest mjeseci kasnije, Sarajevo Disk Music Shop ima preko tri hiljade naslova na novim i polovnim gramofonskim pločama, CD-ovima, a nađe se i poneka audiokaseta. Ploče isporučuju na dnevnoj bazi u sve dijelove BiH, a nije rijedak slučaj da organizuju i potpisivanje nosača zvuka kada grad posjete neki od poznatih izvođača.

Prema riječima Edina Muftića, direktora Sarajevo Diska, početak je bio skroman i bez naročitih ambicija. „Svijetom je harala pandemija, koncerti su bili zabranjeni. Radilo se vrlo malo ili nikako. U vrijeme produciranja posljednjeg albuma Berina Tuzlića, dRUMELODY – Freedom of Imagination, a na sugestiju Danijela Sikore Sixa iz pulskog PDV recordsa, krenuli smo u nepoznate vode“, priča nam Edin.

Sa malo raspoloživih sredstava i puno vremena, u februaru 2021. godine zasukali su rukave, uzeli alat u ruke i pretvorili kancelariju Sarajevo Diska u Privrednom gradu Skenderija u shop. „Sve smo radili sami, bojili zidove, fiksirali police i sastavljali namještaj“, ističe Alen Karadža, jedan od poznatijih bh. kolekcionara vinila, partner i jedan od dva krivca za postojanje shopa.

Ubrzo je stigla i prva pošiljka robe, te je prodavnica otvorena. „Iskreno, nisam znao šta da očekujem, ali morali smo probati. Naravno, sav trud se isplatio, pa smo nakon par mjeseci proširili prostor, a onda, u junu ove godine i preselili u veći“, pojašnjava Edin. „Sada je to ne samo shop, nego i mjesto okupljanja ljubitelja ploča i kolekcionara. Ispred imamo i sto sa stolicama gdje se popije i poneka kafa.“

Zanimljiva je činjenica da Sarajevo Disk Music Shop, pored širokog asortimana novih, prodaje i polovne nosače zvuka koje otkupljuje od privatnih kolekcionara. Veliki broj izdanja još uvijek nije doživio reizdanje, tako da je jedini način da ih ljubitelji vinila nabave, kroz potragu za polovnim pločama. Neke su čak toliko rijetke da kolekcionari plaćaju i do nekoliko stotina maraka za dobro očuvan primjerak. Najviše se traže ploče rock bendova iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kao što su EKV, Idoli, Azra, Zabranjeno pušenje itd.

Što se tiče novih ploča, reizdanja koja u zadnje vrijeme radi Croatia Records, poput Idola, Haustora, Električnog orgazma i drugih, zauzimaju prvo mjesto po potražnji. „U dijelu strane muzike prednjače rock klasici poput Pink Floyda i Led Zeppelina, mada se dosta traže i pop izvođači, hip-hop, te jazz izdanja“, naglašava Alen. CD-ove kupuju najviše metalci i ljubitelji jazza.

U svakom slučaju, i vinili i Sarajevo Disk Music Shop su tu da ostanu. Broj kolekcionara se iz dana u dan uvećava, a Edin i Alen čvrsto obećavaju da će i dalje širiti asortiman i dati sve od sebe da svi ljubitelji vinila budu zadovoljni i da svako može pronaći nešto za sebe.