Sarajevo je grad koji pruža osjećaj tople i srdačne dobrodošlice svim svojim gostima, putnicima i prijateljima, bez obzira na njihovu rasu, etničku pripadnost, kulturu ili vjeru. Multikulturalnost grada najbolje se ogleda kroz arhitekturu grada, gdje su ulice, kulturni i vjerski objekti lijepo isprepleteni. Šetajući sarajevskim ulicama naići ćete na duhove prošlosti i sadašnjosti, smjenu vladara i imperija, ostatke razaranja, ali i radost i uzbuđenje za sve ono što tek dolazi.

Kao i na svakom putovanju, možda ćete doživjeti brojne nepoznanice, ali u Sarajevu ćete sigurno iskusiti ljudskost i dobrotu, te jedinstvenu dušu grada, punu ljubavi i topline. Jedna od sarajevskih hronika kaže, “..ljudska duša je utisnuta u mnoge vrijednosti ovog grada.”

Ali, da li su ovo vrijednosti koje i danas njegujemo?

Sarajevo je, uz Toronto (Kanada) i Los Angeles (SAD), jedan od samo nekoliko gradova širom svijeta u kojima je postavljen monumentalni simbol multikulturalizma, spomenik “Multikulturalni čovjek”, kojeg je UN Diplomatic Academy uvrstio među 28 najznačajnijih spomenika u istoriji čovječanstva, a čiji je autor italijanski slikar i vajar, Francesco Perilli.

Ljudska figura predstavlja univerzalnog čovjeka prikazanog bez lica, kose i odjeće kako bi se izbjegli stereotipi. Krug opisuje temeljni aspekt života i unosi osjećaj cjelovitosti u odnos između čovjeka i prirode. U središtu ovih krugova je srce univerzalnog čovjeka, i moglo bi se čak i raspravljati da li je taj centar zapravo ljubav. Osam meridijana uzdižu golubovi i stvaraju zvijezdu – kompas, koja obasjava kulture svijeta, a sve vođeno ljubavlju, mirom i različitošću kao i željom da svijet bude bolje mjesto za sve ljude.

Nažalost, mnogi građani Sarajeva ne znaju šta predstavlja spomenik “Multikulturalni čovjek”, koji promoviše slobodu i prava svake osobe da uživa svoju kulturu, praktikuje svoju vjeru ili koristi svoj jezik. Uprkos svim tim vrijednostima koje povezuju ovaj nevjerovatni grad i njegove ljude, samo ovdje, u Sarajevu, ovaj spomenik je u nekoliko navrata bio meta vandalskih napada.

Zahvalni smo što smo građani ovog šarolikog i multikulturalnog grada, bogatog istorijom i tradicijom, koji je uprkos svim izazovima uspio da sačuva svoju dušu i, što je najvažnije, svoju raznolikost, te otvorenog srca dočekuje sve posjetioce, i što nas kao takve prepoznaje gospodin Perilli. Zbog toga smo, u suradnji sa našim prijateljem i kolegom Enisom Čišićem, istaknutim umjetnikom, kao i uz podršku koju smo dobili od gospodina Francesca Perillija, odlučili dati svoj doprinos svim vrijednostima koje vežu grad Sarajevo i monumentalni simbol multikulturalizma – Multikulturalnog čovjeka”, poručili su autori kolekcije.

Multikulturalizam je tema koja podstiče na intelektualno razmišljanje i predstavlja društveni pokret koji pronalazi nove strategije mirnog suživota svih kulturnih različitosti kroz dijalog i međusobno poštovanje. Suprotno svakom vidu rasizma i protiv bilo koje forme nasilja, multikuluralizam je usmjeren na izgradnju boljeg svijeta kroz očuvanje različitih kulturnih korijena, te je otvoren za svaki doprinos koji kultura sa sobom nosi, bez obzira iz kojeg dijela svijeta potiče. Uistinu cijenim trud i odličan posao koji Revolt Clothing čini u cilju širenja svijesti o simbolu multikulturalizma kroz njegovo filozofsko značenje”, riječi su Francesca Perillija.

Kolekcija se sastoji od majica kratkih i dugih rukava, kao i dukserica sa crtežom Multikulturalnog čovjeka koji promoviše različitost, uz pozdrav iz Sarajeva.

Pored kolekcije odjeće u Royal With Cheese biće dostupan i limitirani ART print (sito štampa) štampan na 270-gramskom crvenom mat papiru sa istim motivom.