Kompozitor, profesor i aranžer, Armen Škobalj predstaviće se publici u Sarajevu u utorak, 25. jula, s početkom u 20.30 sati u Galeriji BKC-a, koncertom na kojem će orkestar i bend od deset muzičara izvesti klasičnu muziku u modernim crossover aranžmanima. Ulaz je slobodan.

Armen Škobalj slijedi postulate klasičnog komponovanja s elementima romantizma i jazza. Autor je prve Mozartove biografije na našem jeziku „W. A. Mozart – Između stvarnosti i legende“, te zbirke vlastitih klavirskih kompozicija pod nazivom: „Mali pijanist“. Njemačka izdavačka kuća Kistner & Siegel objavila je niz njegovih djela. Kao kompozitor, uvršten je u knjigu „Historija muzike Bosne i Hercegovine“ (2011. god.) autora prof. dr Ivana Čavlovića. Već dugi niz godina radi kao aranžer i orkestrator Kamernog simfonijskog orkestra Zenica. Orkestarske aranžmane piše i za prvaka Opere u Sarajevu Ivicu Šarića te za mnoge estradne zvijezde.

Godine 2022. objavljuje crossover piano album „1000 Roses“ za izdavačku kuću Nota Bene Records iz Zagreba.

O albumu „1000 roses“, na kojem se nalazi se osam instrumentalnih kompozicija pisanih za simfonijski orkestar i na kojem je radio više od dvije godine, Škobalj je kazao:

To znači da je simfonijiski orkestar pomiješan sa bendom, to je neki neoklasicizam sa bendom, jer imam osjećaj – kada se orkestru stavi bend na raspolaganje, kada ga prati, da orkestar dobije još veću snagu, nekako baš dođe do izražaja. To me je uvijek fasciniralo, tako da sam odlučio da posvetim jedan album samo toj vrsti muzike.“

Rođen 1980. godine u Zenici, Armen Škobalj osnovnu školu pohađao je u BiH i Njemačkoj. Srednju muzičku školu završio je u Zenici, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2006. godine u klasi prof. dr Senada Kazića.

Pored pedagoškog rada u muzičkim školama, bavi se i pisanjem aranžmana za vokalne i instrumentalne sastave svih muzičkih žanrova. Kompozicijom se počinje vrlo rano baviti. Komponuje najviše za klavir. Uzima učešće na internacionalnim takmičenjima kompozitora širom Europe. Izdaje svoja djela za europsko tržište te je njemačka izdavačka kuća  Kistner & Siegel publikovala 10 kompozicija. Predstavljen je u Frankfurtu na najvećem muzičkom sajmu u Europi kao prvi i jedini kompozitor iz BiH koji je publikovao svoja djela za EU tržište. Član je njemačke asocijacije za zaštitu autorskih prava GEMA te njemačke Nacionalne biblioteke gdje je regostirovan kao kompozitor.

Za Kamerno simfonijski orkestar iz Zenice, uz umjetničko vodstvo dirigentice Tanise Mustafić, piše aranžmane za internacionalnu manifestaciju „Zeničko proljeće“ (2007-2013) te za tradicionalni Novogodišnji koncert Kamerno simfonijskog orkestra u Zenici i mnoge druge nastupe ovog orkestra. Aranžmane piše i za mješoviti orkestar Osnovne muzičke škole u Zenici od 2008. godine sve do danas. Uz klasične aranžmane, piše i moderne, crossover aranžmane u koje uključuje i band koji svira s orkestrom, što je dokaz da prati i svjetske trendove moderne orkestracije i instrumentacije. Usko sarađuje sa bh. pijanistom Bartolomejom Stankovićem koji njegova djela svira u Beču i Zagrebu i mnogim privatnim ustanovama koje se bave muzikom i kulturom.

Armen Škobalj piše i muziku za dječji festival „Kad muzika svira…“ koji se održava u Zenici od 2007. godine, a učestvuje i na internacionalnim natjecanjima kompozitora umjetničke i filmske muzike širom Europe. Usko sarađuje sa baletnom muzičkom školom ARS Centar iz Zenice za koju piše aranžmane i producira muziku za velike projekte ove ustanove. Također, piše i aranžmane za Gradski dječiji hor koji djeluje pri Javnoj ustanovi u Kaknju te za mješoviti hor KUD „Dikan“ Kakanj. Bio je muzički producent na projektu mjuzikla Aladin, koji je producirala Javna ustanova za kulturu i sport Kakanj.

Izdao je dvije knjige u struci. Prva knjiga koja je publikovana je biografija W. A. Mozarta pod nazivom: „W. A. Mozart – Između stvarnosti i legende“. Ujedno, to je prva knjiga, ove vrste, napisana od strane jednog domaćeg autora. Nakon biografije, iste godine (2009.) izdaje zbirku vlastitih klavirskih kompozicija pod nazivom: „Mali pijanist“ te nekoliko notnih izdanja publikovanih u Njemackoj. Zbirka kompozicija „Mali pijanist“ namijenjena je prvenstveno osnovnim muzičkim školama i uspješno se koristi u nastavi i na javnim nastupima. Prihvaćena je od strane nastavnika i učenika. Član je i AMUS-a, bosanskohercegovačke agencije za zaštitu autorskih prava. Kao klavijaturista grupe BalkanEros, nastupa na najznačajnijim eventima, koncertima i emisijama koje se emituju na državnoj televiziji (TV Bingo Show) od 2016. godine do danas. Obnašao je funkciju direktora muzičke škole u Visokom.