Predstavljanje posljednjeg objavljenog romana bh. književnika Nihada Hasanovića „Vidimo se u X“ održaće se u srijedu, 13. marta, s početkom u 19.00 sati, u Bosanskom kulturnom centru KS. Razgovor s autorom će voditi književna kritičarka Ivana Golijanin. Knjigu je objavila izdavačka kuća Nomad, a autorica naslovne strane je Aleksandra Nina Knežević.

Kroz burno, varničavo, turbulentno, ponekad rivalsko, a katkad prisno prijateljstvo između Andija i Grofa Hasanović gradi uzbudljivu i napetu priču, slikajući usput i mane društvenog i političkog miljea Sarajeva, u kojem se odvija gotovo čitava radnja romana”, navodi Tomislav Marković, urednik romana, u svom pogovoru.

Ovaj kroničarski zapis u četiri dijela, od kojih je posljednji kraći nego ostali, ne gubi na svojoj snazi u 254 stranice. Pritom ga karakterizira gusto i čvrsto pisanje, a tekst je prohodan i lako se prati. Čak je i knjiga nekako ugodna za držanje, korice su mekane, ali žilave na dodir”, zapisala je o romanu Booksina kritičarka Anja Tomljenović.

Roman Vidimo se u X mogao bi se pozicionirati na visoko mjesto u trenutnoj domaćoj književnoj produkciji, prije svega kao djelo koje zasijeca mnogo tema i nije ga nužno čitati u bosanskohercegovačkom ključu, već posmatrati kao priču o posrnulom čovjeku, njegovom životu i povorci ljudi koji kroz taj život prođu”, stoji u književnoj kritici koju je napisala Ivana Golijanin.

Foto: Dženat Dreković

Budući da radnja počinje nekoliko godina nakon okončanja rata 1995. godine, Vidimo se u X oslikava u svojim likovima učinke ratne traume kao prelomnog događaja koji je obilježio njihovu generaciju. Ukoliko žele očuvati pripadnost svojoj generaciji, ti likovi moraju prihvatiti značenje koje su, nevoljko i nasilno, dobili ratom. Utoliko je ovaj roman Nihada Hasanovića primjer generacijske proze, koja postavlja pitanje o odnosu spram ‘pojednostavljujućih, kompleksaških i nadmenih napisa’. Njima prouzrokovana mržnja kao da grči sve likove ovog romana. Kada se izmaknemo, oni zapravo obitavaju u jednoj slijepoj tački poslijeratne traume i, ubijeđeni u prokletu mogućnost izbora, grčevito se bore odatle pobjeći, pobjeći u… X”, piše književna, pozorišna i filmska kritičarka Lamija Milišić.

Foto: Dženat Dreković

Nihad Hasanović je rođen 1974. godine u Bihaću, SFRJ. Završio je studij francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavio je romane Vidimo se u X (2022), Laki pogon (2016), Čovjek iz podruma (2013) i O roštilju i raznim smetnjama (2008), zbirku kratkih priča Kad su narodi nestali (2003), te drame Zaista? (2000) i Podigni visoko baklju (1996). Objavljivao je, također, pjesme, priče, eseje i prevode (uglavnom s francuskog i španskog, a ponešto s engleskog) po književnim časopisima, štampanim i online. Preveo je Lumpen novelu (2021) Roberta Bolaña, Duh terorizma (2002) Jeana Baudrillarda, roman Kenizé Mourad Vrt u Badalpuru (2001), kao i dnevničke zapise E. M. Ciorana Sveska iz Talamanke (2001). Pisao je za Courrier de la Bosnie-HerzégovineSlobodnu Bosnu, Oslobođenje Nomad. Saradnik je medijskog portala Inforadar. Živi u Sarajevu.