Foto: Velija Hasanbegović

U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u četvrtak, 28. marta, s početkom u 20.00 sati biće premijerno izvedena predstava „Mjera za mjeru“ Williama Shakespeara, u režiji Mirka Radonjića.

Nakon premijere predstave „Othello“ krajem prošle sezone, SARTR na repertoar donosi još jednu predstavu prema tekstu Williama Shakespearea.

Radnja predstave „Mjera za mjeru“, u režiji Mirka Radonjića, smještena je u Beč u kojem je početkom 17. vijeka došlo do zloupotrebe moći. Skoro pola vijeka kasnije, žrtve su odlučile prijaviti taj slučaj, a likovi, koji zauzimaju manji prostor u ovoj drami, u predstavi dobijaju priliku da svjedoče o svojim i tuđim nedaćama.

Preko čije grbače se stavljaju i mjere moralna načela? Ko je moralan, a ko bludan? Ko će biti kažnjen, a ko proći nekažnjeno? To su samo neka od pitanja koja ovaj komad postavlja glede morala, a koja su poslužila da propitamo sopstveni odnos prema etici danas i ovdje“, kazala je dramaturginja Nejra Babić, pojašnjavajući kako se radnja predstave povezuje s današnjom percepcijom etike i našim moralnim stavovima.

U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Ana Mia Karić, Adnan Kreso, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Matea Mavrak, Faruk Hajdarević i Emir Fejzić.

Autorski tim predstave čine: Nejra Babić (dramaturgija), Lina Leković (kostimografija) i Hanan Hadžajlić (muzika).

Reprize su zakazane za 29 i 30. mart, s početkom u 20.00 sati.

Kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs), predstava “Mjera za mjeru” je kofinansirana od strane Evropske unije. Projekat CC4WBs ima za cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Predstava “Mjera za mjeru” također je podržana od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), koja unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu.