U Sarajevskom ratnom teatru u subotu, 4. maja, s početkom u 20 sati bit će premijerno izvedena predstava “Još uvijek smo živi” prema tekstu Nejre Babić, a u režiji Gianluce Iumienta.

SARTR će biti domaćin prvog izvođenja teksta “Još uvijek smo živi” autorice Nejre Babić, a ovaj važan događaj najavljen je na press konferenciji održanoj 30. aprila u prostorijama Teatra.

Gianluca Iumiento nije krio svoje uzbuđenje iščekivanjem reakcija publike na predstavu, dok je Selma Alispahić istaknula značaj svakog novog domaćeg dramskog teksta, pogotovo onog koji dolazi u pravom trenutku.

Selma Alispahić je duboko zaronila u suštinu teksta, ističući kako on savršeno odražava savremene teme poput rata, migracija, uništenih života i porodičnih veza. Naglasila je da tekst donosi priču o ljubavi, očajničkoj želji za opstankom i potrazi za smislom, ističući nadu kao ključni motiv.

Davor Sabo, jedan od glumaca, podijelio je svoje iskustvo o izazovnoj ulozi koju tumači u predstavi. Istaknuo je da gotovo nema osobe u Bosni i Hercegovini koja nije na neki način osjetila posljedice rata ili drugih nedaća.

Predstava “Još uvijek smo živi” priča je o jednoj porodici koja se suočava s gubitkom doma i pokušajem da iznova izgradi svoj život. Postavlja pitanja o identitetu, pripadnosti i snazi ljudskog duha u izazovnim vremenima.

Glumačku ekipu čine Selma Alispahić, Matea Mavrak, Davor Sabo i Sanjin Arnautović. Autori predstave su Nejra Babić (dramaturginja), Lejla Hodžić (scenografkinja i kostimografkinja), Amina Đulović (asistentica redatelja) i Naida Čelik (dizajnerica).

Premijera predstave zakazana je za 4. maj, s reprizama 14. i 15. maja. Očekuje se da će ova predstava biti značajan doprinos teatarskoj sceni, duboko zadirući u srž ljudskog iskustva i nudeći introspektivni pogled na savremene društvene i emocionalne izazove.

Kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs) predstava “Još uvijek smo zivi” je kofinansirana od strane Evropske unije. Projekat CC4WBs ima za cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

Predstava “Još uvijek smo zivi” također je podržana od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu.