OREA Art Market, mjesto okupljanja najvećeg broja kreativaca u BiH, i ove je godine odisao sjajnom atmosferom. Mladi poduzetnici ponudili su svoje kreacije brojnim posjetiocima koji su uživali u atmosferi susreta, noviteta i zanimljivih sadržaja.

Ljetno izdanje OREA Art Marketa otvorila je Amra Džeko, suosnivačica i brand ambasadorica OREA platforme ističući važnost podrške malim biznisima i sjajnim idejama.

OREA Art Market je sinonim odlične zabave, ali i značajne podrške kreativcima i Udruženju  Srce za djecu koja boluju od raka. I ovog kišnog dana, sretni smo zbog vašeg dolaska i podrške koju dajete nama i sjajnim kreativcima“, istakla je Amra Džeko.

Cjelodnevno druženje na 6. OREA Art Marketu brojni posjetioci su iskoristili za kupovinu, druženja, upoznavanje sa brendovima i kreativcima. Mališani su bili zabavljeni u dječijem kutku i devet radionica, posebno uz super zabavni facepainting koje je omogućio Telemach, dok je najposjećenija bila dječija predstava Pinokio u izvedbi mališana iz Udruženja Alden S.46.

Ističući značaj okupljanja i podrške mladim poduzetnicima, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, zahvalio se organizatorima i posjetiocima OREA Art Marketa.

Mali poduzetnici kao što ste vi su ključ u svakon privrednom lancu i kantona i države BiH. Dobro je da imate mogućnost da na ovaj način prezentirate i plasirate na tržište svoje proizvode ne samo putem Art Marketa već i putem online platforne OREA. Mi ćemo nastaviti podršku ovom projektu jer nam je cilj da Sarajevo bude prepoznato kao centar kreativne industrije. Dodatnu vrijednost daje i podrška Roditeljskoj kući, što pokazuje vašu izuzetnu empatiju i posvećenost zajednici“, istakao je premijer Uk.

Načelnik općine Centar, Srđan Mandić, istakao je kako je OREA Art Market optimalna kombinacija humanitarnog i privrednog rada.

Ogromno zadovoljstvo i privilegija je što se OREA Art Market održava na području naše općine i mi sa radošću očekujemo organizaciju novih događaja. Ovakvi vrhunski projekti koji imaju humanitarni karakter nama su posebno važni”, naglasio je načelnik Mandić.

Centralni dio događaja bili su kreativci, ove godine njih 47 sa OREA platforme iz BiH i Hrvatske,  čiji su proizvodi i ovaj put oduševili unikatnim izgledom, kvalitetom i posebnošću, što su bili dovoljni razlozi za vrhunski shopping. Od odjeće i obuće, torbi, nakita i modnih dodataka, do igračaka i drugih proizvoda – jedinstveni su proizvodi koje su posjetioci birali na još jednom OREA Art Marketu.

Sav prihod od ulaznica, kao i 5% od ukupne prodaje, donirani su Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka, a na ovaj način u okviru OREA Art Marketa do sada je prikupljeno više od 33.000 KM. Također, u akciju podrške uključio se i BinBin, koji je donirao prihod od vožnji u nedjelju do 15:00 sati usmjeren za Udruženje, a sponzor Lutrija BiH je donirala 6000 KM za Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka.

“Kontinuirana podrška OREA Art Marketa mnogo nam znači. Posebno hvala izlagačima koji izdvajaju 5% od svake prodaje, ali i vama posjetiocima što širite svjesnost u zajednici o pomaganju i podršci ovakvim humanitarnim projektima. Zahvaljujem se na ovim vrijednim donacijama koje nam mnogo pomažu u organizaciji boravka roditelja djece koja se liječe od raka. Trenutno u Roditeljskoj kući imamo šest mališana koji vas pozdravljaju”, istakao je Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka”.

Važnost jačanja kreativne industrije i malih obrtnika u BiH i ove su godine prepoznali  sponzori koji su već godinama podrška u organizaciji i promociji OREA Art Marketa, a među kojima su VISA, UniCredit Bank i Bingo. Za sve posjetioce ove nedjelje Franck, Vispak i Leda obezbijedili su besplatno osvježenje i slatke zalogaje, UniCredit Bank je omogućila kartično plaćanje, a posjetioci su okušali sreću kroz srećke Lutrije BiH.

OREA Art Market ove su godine podržali i Kanton Sarajevo, Općina Centar,  Telemach, BinBin, MonetizeAd, Lasta, iNovine,  Visit Sarajevo, Peugeot AC Blok,  Gama AA Security i Intea BH štamparija.