Dobitnici Nobelove nagrade za mir ove godine su ginekolog iz Konga Denis Mukwege i pripadnica iračkog jazidskog naroda Nadia Murad, za borbu protiv nasilja nad ženama i upotrebe seksualnog nasilja kao oružja u ratu. Nagradu vrijednu devet miliona švedskih kruna, što je oko 870.000 eura, primit će 10. decembra u Oslu.

Mukwege i Murad su, svako na svoj način, doprinijela borbi protiv zločinima nad ženama. Mukwege liječi preživjele silovanja i seksualnog nasilja u Demokratskoj republici Kongo, dok je Murad, aktivistkinja za ljudska prava, i sama preživjela silovanje i seksualno nasilje od strane samoproglašene Islamske države u Iraku.

Dvadesetpetogodišnju Nadiju Murad su fundamentalisti Islamske države u Iraku silovali, mučili i potom je prodali. Islamisti su joj ubili majku i brata, a nakon tri mjeseca zatočeništva uspjela je pobjeći i naći spas u Njemačkoj. Murad javno progovara o zlostavljanjima pripadnika radikalne skupine čija je žrtva i sama bila, a prema mišljenju Odbora za Nobelovu nagradu, pri tome pokazuje iznimnu hrabrost. Murad je jedna od oko 3.000 pripadnica Jazida koje su preživjele silovanja i druga sistematska zlostavljanja od strane pripadnika Islamske države koja su dio njihove vojne strategije.

Šezdesettrogodišnji Mukwege je 1999. osnovao bolnicu Panzi u Bukavu na istoku Demokratske republike Kongo, te u njoj do danas liječio oko 50.000 preživjelih seksualnog nasilja u ovoj zemlji. Mukwege je dugogodišnji borac za ljudska prava žena, a većinu svog života proveo je pomažući preživjelima seksualnog nasilja, osuđujući nekažnjavanje masovnih silovanja i kritikujući vladu Demokratske republike Kongo i druge zemlje koje nisu učinile dovoljno da bi se stavila tačka na seksualno nasilje nad ženama.