Međunarodni dan žena u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (ICT) obilježava se zadnjeg četvrtka u aprilu, kao inicijativa pokrenuta od strane Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda za informacijske i komunikacijske tehnologije. Inicijativa ima za cilj da, kroz razne događaje i kampanje, kreira globalno okruženje koje će osnažiti i ohrabriti žene da razmisle o karijeri u najbrže rastućem sektoru, te omogućiti IT kompanijama da iskoriste prednosti većeg učešća žena u ICT sektoru. Ovaj dan se obilježava od 2011. godine, a podržavaju ga mnoge organizacije i institucije širom svijeta.

Udruženje za poticaj pojedinaca i organizacija na društvenu odgovornost “UNITED” organizira konferenciju uz podršku Bit Alijanse, studentskih udruženja EESTEC LC Sarajevo, BEST Mostar, AIESEC-a, te Asocijacije srednjoškolaca BiH.

Konferencija će biti organizirana online u srijedu, 26. aprila, od 9:00 do 14:00 sati, i okupiće srednjoškolce i srednjoškolke, te studente i studentice sa područja cijele BiH.

Svi zainteresirani za učešće mogu se prijaviti do 24. aprila putem ovog linka.

Cilj konferencije je srednjoškolcima i srednjoškolkama, studentima i studenticama, iz prve ruke, od strane vrhunskih predavača i predavačica iz industrije, ukazati na potencijal same industrije i značaj obrazovanja za ICT.

Prisutni će biti i predstavnici IT kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, kako bi se razmijenila iskustva i ideje za dalje unaprijeđenje industrije u našoj zemlji. Pored predavanja, kroz dva panela “Žene u IT-u” predstavit će se šest žene koje su birale IT za industriju rada, te panela “Budućnost IT-a” na kojem će se razmijeniti mišljenja o tome u kojem smjeru će se razvijati industrija u BiH i svijetu.

Percepcije o tehnologiji ranije su bile takve da rezultiraju manjim brojem žena koje se educiraju, a kasnije i zapošljavaju u ICT sektoru, međutim, u posljednje vrijeme to se značajno mijenja. Zato će se na konferenciji okupiti jednako i žene i muškarci, jer samo međusobna podrška i razumijevanje, kao i razgovori o problemima i izazovima sa kojima se susrećemo, mogu da nas dovedu do ravnopravnosti u društvu.

Slogan konferencije je #weareunITed.