Na prigodnoj svečanosti u Mostaru dodijeljene su Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice (NIN) u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu. Nominirane nastavnike i nastavnice, goste i gošće, uzvanice, prijatelje i prijateljice na ceremoniji, izvršni direktor organizacije COI Step by Step, Nedim Krajišnik, pozdravio je sada već tradicionalnim „Dobro veče, čarobnjaci i čarobnice!“ po sedmi put.

Dug je niz razloga zašto su nastavnici i nastavnice zaista mađioničari i mađioničarke. U izazovnim vremenima, kada podjednako nedostaje i resursa i boljih odluka koje će unaprijediti nastavničku profesiju, nastavnici i nastavnice žive svoj poziv, ulažu energiju, znanje i beskonačnu ljubav u nove generacije. Inspirišu promjene, a svijet, makar onaj u učionicama, mijenjaju na bolje. U prilog tome govori i podatak kako, od prve dodijeljene nagrade do danas, nijedan/a nagrađeni/a novčanu nagradu nije zadržao/la za sebe, nego je podijelio sa svojim učenicima i učenicama, ulažući sredstva u njihovo daljnje učenje, učionice i svoj rad.

Kako je ova nagrada od 2019. godine i dio Global Teachers Award, svjetske nagrade za nastavnike/ce, NIN će dobitnicima i dobitnicama osigurati ulazak u predfinalni krug za dodjelu ove prestižne, planetarne nagrade.

Uz pet nagrada u pet kategorija, ovogodišnja novina su i nagrade publike i specijalna nagrada jednog od partnera i prijatelja projekta, za korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Iz 25 nominiranih praksi, po kategorijama, nagrađene su sljedeće:

Kategorija 1: Odgajatelji/ce u predškolskom odgoju i obrazovanju
Vildana Čeliković i Emina Talić-Hakanović, PPU “Abakus”, Zenica – Djeca su čuvari planete i svijeta
Nagrada publike:
Aleksandra Lukić i Dobrinka Perdan, JU Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj”, Bijeljina – Jesenja sonata

Kategorija 2: Učitelji/ce razredne nastave u osnovnim školama
Katarina Vučen, JU OŠ “Veselin Masleša” Foča – Da učenje ne bude mučenje
Nagrada publike:
Žana Butulija, JU OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, Banja Luka – Stonoga Vasi znanjem krasi

Kategorija 3: Predmetni/e nastavnici/e u osnovnim školama
Emina Sinanović, JU OŠ “Kiseljak 1”, Bilalovac – Drugačiji rječnik
Nagrada publike:
Željka Đukić, JU OŠ “Đura Jakšić”, Banja Luka – Naše matematičko putovanje i Matematički Kutak

Specijalna nagrada za korištenje IKT-a u nastavi:
Mejrema Ljevaković i Meliha Povlakić Hadžiefendić, JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, Sarajevo – Web aplikacija za učenike oštećenog sluha

Kategorija 4: Predmetni/e nastavnici/e u srednjim školama
Danilo Kovač, JU “Gimnazija”, Banja Luka – Muzeji u nastavi – kolekcija kao ogledalo (Nagrada stručne komisije i nagrada publike)

Kategorija 5: Stručni/e saradnici/e na svim nivoima odgoja i obrazovanja
Meliha Salihović i Dženana Muratović, JU “Peta osnovna škola Brčko”, Brčko – Inkluzivni kutak biblioteke
Nagrada publike:
Miro Naletilić, JU “Prva osnovna škola”, Široki Brijeg – Želimo knjižnicu za 5!

Za nagradu publike bilo je otvoreno glasanje na portalu InSkola i pristiglo je ukupno 3000 glasova za nominovane prakse.

“Uprkos činjenici da nas silno raduju, dodjela NIN-a i organizacija ceremonije su zahtjevni i nimalo jednostavni zadaci za naš tim. Ipak, a ovo kažem uz ogromnu zahvalnost partnerima i prijateljima, društveno odgovornim kompanijama koje su odlučile da nam ove godine pomognu u realizaciji, uspjeli smo i ovog puta. Nastavnička profesija je važnija i veća od nas samih i trenutka u kojem živimo. Zato vjerujemo, želimo i nadamo se da će NIN trajati i kada nas ne bude”, rekao je Nedim Krajišnik, izvršni direktor organizacije COI Step by Step.

Datum odabran za ovogodišnju ceremoniju je simboličan. Naime, 18. januar je rođendan stručnjakinje za obrazovanje, heroine i žene koja je, sa nevjerovatnom energijom i predanošću, život i karijeru posvetila unapređenju struke i slavljenju nastavničke profesije u Bosni i Hercegovini, Radmile Rangelov Jusović (1965.-2021.).