Poznati svjetski šampion u slacklineu, estonski sportista Jaan Roose, u svoj bogati “curriculum vitae” upisao je još jedan rekord, koji je zabilježio tokom posjete Kataru.

Roose, trostruki svjetski šampion u slacklineu odlučio na još jedan impresivan podvig, a to je najduža LED “Sparkline” šetnja na svijetu. Osvijetljena žica debljine 2,5 centimetara je visila između veličanstvenih tornjeva Katara u Lusailu, koji formiraju oblik polumjeseca, a Roose se odvažio da pređe s jednog kraja na drugi.

“Naoružan” hrabrošću i svojim motom “Everything is hard before it’s easy” (Sve je teško dok ne postane lako), Red Bull sportista je šetao po žici iznad blistavog noćnog pejzaža i to na visini većoj od 195 metara. Bila je to njegova najviša urbana slackline šetnja, koju je kompletirao nakon što je prešao dužinu od 150 metara demonstrirajući svoje majstorstvo u ovom izazovnom sportu.

Sparkline šetnja je imala dodatnu otežavajuću okolnost jer je Roose morao ispuniti izazov u periodu između noći iz zore te se kretati u uslovima jakog vjetra. Dok se sunce polako pojavljivalo iza horizonta i obasjavalo grad Lusail, Estonac je stigao do svog cilja.

“Ovo mi je bila najteža šetnja na slacklineu ikada. Sve što je vrijedno postići dolazi sa svojim izazovima, a ja sam ponosan što sam ispunio još jedan. Kao sportista se uvijek trudim da napredujem i prkosim šansama. Promjenjivi uslovi vrućine i vjetra u pustinji zahtijevali su spontana prilagođavanja dok sam bio na slacklineu, a težina LED osvjetljenja je rezultirala drugačijom dinamikom ponašanja žice pod mojom težinom. Bilo je poput vožnje skateboarda na velikom stablu umjesto na laganoj dasci. No, ovo je nezaboravna posjeta Kataru”, izjavio je Roose nakon još jednog nevjerovatnog podviga.

Roose je već poznat po osvajanju nekih jedinstvenih i izazovnih slackline ruta na svijetu. On je prva osoba koja je šetala između “očnjaka” upečatljivih krečnjačkih formacija Bozzhyra u Kazahstanu, a koje je isklesao drevni okean. Tada je Estonac uprkos ekstremnim uvjetima, vjetru i temperaturi od 50 stepeni, prešao žicu dugu 500 metara na visini od 200 metara.

Podsjetimo, on je boravio i u našoj zemlji u maju 2021. godine, gdje je šetao po žici između dva Uniticova nebodera u Sarajevu.

Slacklining je sport koji je nastao u penjačkoj zajednici osamdesetih godina, a od sportista zahtijeva da održavaju ravnotežu na ravnoj žici fiksiranoj između dvije tačke. Upravo je Roose jedan od pionira ovog sporta, koji i dalje pomijera granice mogućeg.

Da saznate više o Rooseu i njegovim avanturama, posjetite profil ovog sjajnog Red Bull sportiste.