Jaan Roose, Estonac koji je prošle godine zadivio javnost u BiH hodom po žici između Unitic nebodera u Sarajevu, u potrazi za novim pustolovinama otputovao je u Kazahstan, gdje je pri teškim uslovima na visini od 200 metara hodao iznad ostataka drevnog okeana.

Sa živopisnim pejzažima Kazahstana u pozadini kao scenografijom, Estonac Jaan Roose je postao prva osoba koja je po žici prešla između čuvenih džinovskih krečnjačkih stubova u Bozzhyri, poznatih i kao „šećerni dvorci“, koje je stotinama miliona godina ranije oblikovao danas nepostojeći Tetiski okean.

Roose je izazvao veliku pažnju javnosti u našoj zemlji prošle godine, kada je na visini od oko 80 metara hodao po žici između Uniticovih nebodera u Sarajevu, izvodeći pritom akrobacije od kojih zastaje dah.

Estonac se u potrazi za novim avanturama nedavno zaputio u Kazahstan, gdje je prešao 500 metara hodajući po žici između dvije visoke stijene, iznad 200 metara dubokog ponora gdje se nekada nalazio Tetiski okean. I sve to uz jak vjetar i temperaturu od 50° Celzijusa.

„Bozzhyra je pravi izazov i jedan je od najtežih, ali istovremeno i najljepših projekata koje sam radio. Već kad sam vidio fotografije Bozzhyre bio sam impresioniran, ali kada sam stigao tamo potpuno me je oduševila nadzemaljska ljepota tog mjesta. Činjenica da je tu nekada bio okean zaista rasplamsava maštu“, otkrio je 30-godišnjak.

Nekada davno pustinjskom regijom Mangistau prolazio je legendarni Put svile. Jedna od stijena u Bozzhyri – koja podsjeća na tvrđavu – prikazana je i na novčanici od 1.000 kazahstanskih tenga.

„To je naprosto fantastično mjesto. Drago mi je da sam posjetio i vlastitim očima vidio ovu jedinstvenu lokaciju, te da sam imao priliku da napravim spoj tjelesnog umijeća i ljepote prirode“, dodao je Roose.

Snimateljska ekipa je na spektakularnoj lokaciji provela pet dana, a jedan od glavnih uslova koje su morali ispuniti bio je da se prema jedinstvenoj prirodi ovog predjela odnose pažljivo i s brigom, te da poštuju sve ekološke zahtjeve. Regija Mangistau je važna turistička destinacija u Kazahstanu i jedna od pet sa najviše posjeta stranih turista.

Roose se slackliningom počeo baviti prije 12 godina, i poznat je po tome što je prvi – i za sada jedini – na žici uspio izvesti dvostruki salto unazad. Trostruki je svjetski prvak, a 2019. je osvojio prvo mjesto na World Slackline Mastersu u Minhenu.

Radio je kao kaskader u holivudskim filmovima kao što su „Assassin's Creed“ i „Wonder Woman 1984“, a nastupao je i na Madonninoj MDNA svjetskoj turneji. Postavio je svjetske rekorde na mnogim neobičnim lokacijama.