Ne morate otići u Silikonsku dolinu da biste se bavili poslovima koji vas čine dijelom globalnog tržišta. Možete ostati u Bosni i Hercegovini i graditi uspješnu karijeru u IT sektoru koji ide u korak s aktuelnim tehnologijama i kreira rješenja za svjetski poznate klijente. Ovo je zaključak ITkarijera.ba Meet Upa, koji je nedavno održan u Sarajevu.

Događaj koji je organizovalo Udruženje Bit Alijansa, uz podršku Vlade Švicarske i njenog projekta MarketMakers, okupio je na jednom mjestu više od 150 srednjoškolaca, studenata, predstavnika IT kompanija, profesora, roditelja i udruženja, s ciljem povezivanja i razgovora o IT industriji i karijeri.

Izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić poručio je da je ovo još jedna prilika da najveća asocijacija IT kompanija u našoj zemlji poveže mlade ljude sa IT kompanijama i doprinese njihovom usmjeravanju, i omogući im da dobiju odgovore na svoja pitanja. Pozvao je sve prisutne da iskoriste tu mogućnost i budu proaktivni na svom karijernom putu.

Portal ITkarijera.ba – vodič u IT svijet

Portal www.itkarijera.ba proteklih godina postao je pravo mjesto za sve sadržaje iz IT sektora u BiH te privukao pažnju i mladih ljudi, ali i njihovih roditelja. Semina Pljakić iz Bit Alijanse predstavila je segmente ovog portala, kao i 10 epizoda ITkarijera.ba Podcasta u kojima su predstavnici IT kompanija govorili o različitim temama važnim za njihov rad i osnaživanje.

“Kada smo pitali mlade ljude šta žele u oblasti obrazovanja i gdje se vide, rekli su nam da žele biti dio IT svijeta, ali da nisu sigurni kako trebaju ući u taj sektor. I to je priča iza ITkarijere. Nastala je kao proizvod da vama i vašim roditeljima postane vodič pri ulasku u IT sektor. Danas je to lijep kanal komunikacije sa IT firmama u kojima se možete razvijati, izgraditi svoju karijeru i ostati u Bosni i Hercegovini”, kazala je Dinka Majanović, voditeljica razvoja IT sektora pri projektu MarketMakers.

ITkarijera.ba je portal koji je nastao kao ideja i proizvod saradnje Bit Alijanse i MarketMakers projekta. Od 2018. godine njihova zajednička ulaganja u inovacije i razvoj imaju isti cilj – omogućiti mladim ljudima da kroz otkrivanje mogućnosti u IT sektoru ostanu u BiH, a nastavnicima i profesorima osigurati platformu iz koje mogu crpiti radne materijale za interesantniji i produktivniji rad s učenicima.

Na panelu “IT karijera u vašim očima” prisutni su imali priliku da čuju korisne informacije i savjete predstavnice IT kompanija, profesora informatike, razmišljanja jedne studentice, ali i kako na budućnost u ovoj industriji gledaju roditelji.

“IT kompanije u Bosni i Hercegovini danas idu u korak s aktuelnim tehnologijama i obavljaju veoma kompleksne zadatke. Tržite nije ni svjesno kapaciteta IT sektora u kojem broj zaposlenih raste ne samo u development, već i u non development sektorima. Jako smo konkurentni na tržištu i za velike brendove i klijente koji su nam poklonili povjerenje obavljamo kompleksne i izazovne zadatke”, istakla je Ema Turković iz kompanije Rubicon podijelivši savjete mladim ljudima kako da se pozicioniraju na tržištu i koje vještine da razvijaju kroz obrazovanje, ali i ulažući u sebe svakodnevno.

Da je IT zanimljiv posao koji mlade privlači slobodom izbora i kreativnošću, ali i dobrom zaradom potvrdila je studentica Amina Hamzić sa Međunarodnog univerziteta Burch, dok je Amra Karić izjavila da joj se čini kako se roditelji danas previše uključuju u određivanje puta svoje djece, a da zapravo trebaju stvarati okruženje u kojem će se ona razvijati.

“Put ne trebamo prilagođavati djeci, već djecu tom putu jer mi ne možemo odrediti šta će se djeci događati u njihovoj karijeri i životu”, poručila je ponosna majka čiji je sin Kamran, kao dio tima Druge gimnazije Sarajevo, dobitnik nagrade “Sarajevska pahuljica” za izuzetan uspjeh na STEM olimpijadi.

Izazovi nastavničke struke u BiH

Profesor informatike Adin Begić, kao osoba koja u procesu obrazovanja priprema učenike za 21. stoljeće, naglasio je da se njegova struka u svakodnevnoj praksi susreće s nizom izazova.

“Bez obzira na želju da budemo inovativni, nailazimo na različite prepreke, od zakonskih, nastavnih planova i programa, interneta, opreme potrebne za rad i slično. Nažalost, u nekim dijelovima naše zemlje u školama se i dalje koristi dial-up konekcija ili interneta uopšte nema. Nastavni planovi i programi su zastarjeli i prevaziđeni. U izradi kurikuluma smo to pokušali da izmijenimo, da nastavnici imaju širinu i mogućnosti da uče učenike aktuelnim i primjenjivim vještinama. Implementacija kurikuluma nije daleko odmakla, ali pojedini nastavnici pokušavaju da samostalno istražuju i pronalaze najbolje načine da zainteresuju učenike”, poručio je profesor Begić. On je učestvovao u kreiranju besplatnih dodatnih materijala iz informatike koji su nastavnom kadru dostupni na edu.itkarijera.ba i imaju za cilj da im olakšaju rad i unapređenje znanja i vještina novih generacija.

Zainteresovanost blizu 100 mladih ljudi i želja da razgovaraju o svim temama koje im mogu biti korisne u procesu pronalaska “svog mjesta pod IT suncem” najviše je došla do izražaja u toku Q&A sesije, odnosno razgovora sa predstavnicima odjela za ljudske resurse u tri IT kompanije. Aida Fadžan (HulkApps), Novak Čičković (Lanaco) i Andrea Nezirović (QSS) odgovarali su na brojna pitanja o pisanju CV-a, kursevima, praksi, mentorskoj podršci, najboljim načinima predstavljanja vještina budućih zaposlenika, ali i o tome da li će vještačka inteligencija zamijeniti ljude u ovoj oblasti. Druženje je nastavljeno na štandovima IT kompanija Lanaco, SmartLab, RUBICON Software Development, QSS, HulkApps, Atlantbh i ITAcademy.