AIESEC je međunarodna neprofitna organizacija koja mladima pruža priliku stručnog usavršavanja kroz stručne prakse i međunarodne volonterske razmjene. U Bosni i Hercegovini AIESEC postoji od davne 1955. godine, što ga svrstava u jedan od najstarijih u svijetu.

Ono što ovu organizaciju čini posebnom jeste aktivan rad na UN-ovim ciljevima održivog razvoja, upravo kroz stručne prakse i volonterske razmjene. Cilj međunarodne neprofitne organizacije AIESEC je da svaki pojedinac pronađe mjesto za sebe i put kojim će izgraditi liderske vještine, što naposlijetku rezultira društvenim dobrom. Sve navedene benefite AIESEC ostvaruje kroz prilike za prakse u preko 120 zemalja širom svijeta!

Ova omladinska organizacija nudi 3 vrste praksi i stručnih usavršavanja, a to su Global Volunteer, Global Talent i Global Teacher.

Global Volunteer je najpopularnija prilika koja se odnosi na program internacionalnih volonterskih praksi. Zastupljena je kod mladih koji žele steći praktično iskustvo volontiranjem kako bi se u budućnosti istakli na tržištu rada i upoznali sa kulturom zemlje u kojoj borave. Trajanje ove prakse ogleda se u periodu od 6 do 12 sedmica. Za obavljanje volonterske prakse nije potrebna diploma.

Global Talent je plaćena praksa koja se obavlja u kompanijama širom svijeta, a pruža se mladim osobama koje su diplomirale. Stručna praksa nudi mladima priliku da obavljaju posao u svojoj struci za istaknute kompanije, navedeni program traje od 6 do 78 sedmica.

Global Teacher je plaćeni program pri čijem završetku se dobija potvrda o iskustvu u ulozi edukatora. Ovaj program se realizuje kroz rad u obrazovnim ustanovama, a trajanje prakse predviđeno je za najmanje 9 i najviše 78 sedmica. Za učešće u Global Teacher programu također je potrebna diploma dodiplomskog studija.

Za Urban Magazin, alumni međunarodne neprofitne organizacije AIESEC, a sada učesnik prakse, izjavio je: “Ja sam Saša i na AIESEC praksu sam se prijavio sa željom da se profesionalno unaprijedim, kao i da izađem iz svoje zone komfora, da upoznam novu kulturu i nove običaje, kako bih proširio svoje vidike. Izabrao sam Tursku, baš iz tih razloga, jer mi se dopala kombinacija svih aspekata koje sam nabrojao, kao i posao koji se nudio, jer je to nešto što me oduvijek interesovalo. Smatrao sam da bi ovo bio jedan jako ozbiljan i jako dobar korak za moju buduću karijeru. Želio bih vas također podstaknuti da se prijavite na AIESEC praksu, jer sam i ja bio član AIESEC-a i kroz svoju priču sam upoznao sve njegove vrline i vrijednosti. Putem svog angažmana dobio sam potrebno znanje o praksama i prepoznao njihovu vrijednost.

Ako želiš iskusiti priliku poput Saše, posjeti aiesec.org, izaberi praksu koja ti odgovara i prijavi se!