Institut za majku i dijete (UMBD) je u Hotelu Hills organizovao Besplatnu školu roditeljstva „Prvi dani s bebom“. Na ovom događaju, koji je okupio više od 300 trudnica i roditelja, predstavljen je i priručnik pod istim nazivom.

Priručnik „Prvi dani s bebom“ omogućava roditeljima da bebu odgajaju prema vlastitim, prirodnim instinktima uz jednostavne savjete stručnjaka, a plan UMDB – Instituta za majku i dijete je da on uđe u svaki dom u koji stiže novorođenče.

Alma Hodžić-Badić, predsjednica Udruženja UMDB – Institut za majku i dijete, ne krijući emocije, pred punom salom hotela Hills je rekla: „Večeras osjećam veliku zahvalnost i ovakve događaje uvijek otvaram sa puno emocija, jer upravo vi pokazujete zašto UMDB – Institut za majku i dijete treba da postoji. Mi ne bismo mogli da radimo ovako odgovoran posao i da dajemo odgovore na sva vaša pitanja da nemamo saradnju sa stručnjacima, sa kojima smo razvili i ovaj priručnik. Zahvaljujem se Općini Novo Sarajevo i Gradu Sarajevo koji su podržali izdavanje priručnika Prvi dani s bebom“, te dodala da je plan da se priručnici distribuiraju besplatno kroz sva porodilišta u Bosni i Hercegovini i da dođu do svake trudnice.

Alma Hodžić-Badić, predsjednica Udruženja UMDB – Institut za majku i dijete

Alma Hodžić-Badić, predsjednica Udruženja UMDB – Institut za majku i dijete

Prisutne je u ime Vlade Kantona Sarajevo pozdravio i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samir Avdić, naglasivši da je ministarstvo sa rad i socijalnu politiku, na čelu sa ministricom Ivanom Prvulović, jako puno uradilo po pitanju poboljšanja kvaliteta života porodilja, dok je Smaragda Lučkin, stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, istakla kako su ovo ministarstvo i Udruženje Majka i dijete Bombon potpisali Memorandum o razumijevanju kojim se iskazuje opredijeljenost da u narednom periodu Ministarstvo i Udruženje zajednički realiziraju aktivnosti u cilju podrške porodicama s djecom, prvenstveno majkama s djecom.

Samir Avdić, ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo

Samir Avdić, ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo

Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo, je istakao zadovoljstvo i ponos zbog rezultata koje ima Udruženje, te rekao: „Od prvog predstavljanja koncepta priručnika smo prepoznali njegovu važnost. Vjerujem da će priručnik ‘Prvi dani s bebom’ umnogome pomoći roditeljima i dati im odgovore na mnoga pitanja, a mi ćemo i dalje na sve raspoložive načine podržavati rad Udruženja. Čestitam vam na uspjehu.“

Dr Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo

Dr Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo

Na događaju, koncept priručnika predstavila je prim. dr Amra Junuzović-Kaljić, koja je navela da je malo reći da se radi o priručniku, nego da je to više udžbenik koji temejito pristupa svemu onome što je važno za prve dane roditeljstva, a na osnovu naučnih činjenica i bogatog iskustva autora priručnika.

Prvo poglavlje priručnika, pod naslovom „Porodilja“, pripremila je mr. sci. dr Armina Rovčanin-Osmanović, speciijalista ginekologije i akušerstva, koja je fokus stavila na zdravlje porodilje sa ginekološkog aspekta, ali i sam čin poroda. Kroz poglavlje „Novorođenče“, dr Nedim Begić, specijalizant pedijatrije je naveo niz korisnih informacija i preporuka za brigu i njegu novorođenčeta, pri tome razdvajajući pojave koje su fiziološke (uobičajene) od onih na koje roditelji trebaju obratiti pažnju. Svaki roditelj će se susresti sa simptomima i pojavama koje će ih preplašiti, a kroz poglavlje priručnika „Znaci i simptomi kod novorođenčeta, koji pobuđuju interes roditelja“ dr Samir Bejić navodi kako treba postupiti, te kada se obratiti liječniku. „Prehrana porodilja/dojilja“ je također jedno od poglavlja priručnika, u kojem je Suada Karić, dipl. ing. preh. teh., profesorica prehrane i nutricionizma, kroz osnovne principe pravilne prehrane, objasnila važnost unosa svih nutrijenata za dobro psihofizičko zdravlje trudnica, porodilja i dojilja.

Posebno poglavlje priručnika je i „Dojenje“ u kojem Amra Hadžimusić, magistar zdravstvene njege i terapije, piše o ovom zlatnom standardu ishrane novorođenčeta i dojenčeta, kao i propratnim pojavama koje se javljaju i kod dojilje i kod novorođenčeta, te postupcima koji su u skladu s tim. Kroz poglavlje „Handling“ su autori prof. dr Ajša Meholjić Fetahović i dr Amir Meholjić, specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, objasnili pravilan način držanja, podizanja, hranjenja i nošenja novorođenčeta. U posljednjem poglavlju „Preventivnim postupcima za zaštitu zdravlja djece“ navedene su preporuke za prevenciju najčešćih oboljenja novorođenčadi, kao i postupci za liječenje, a autorica ovog poglavlja je prof. dr Hajrija Maksić, pedijatar subspecijalista neonatolog.

Štampanje priručnika podržali su: Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Opća bolnica „Abdulah Nakaš“, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, te društveno odgovorne kompanije: Salvus, Salveo, Bosnalijek, Amicus, Bojprom, Moedoptic, 4U pharma, Violeta, Pharmacy&Bio, BioSave, Bauerfeind i Telemach.