JU Bosanski kulturni centar KS najavljuje gostovanje predstave „Voz“, rađene po romanu kultnog američkog pisca Cormaca McCarthyja, u adaptaciji i režiji Vojislava Voje Brajovića, te produkciji Zvezdara teatra iz Beograda. U predstavi, koja će biti izvedena 28. aprila u velikoj dvorani BKC-a, igraju glumačke zvijezde Vojislav Voja Brajović i Sergej Trifunović, koji utjelovljuju dva lika: Crnog i Bijelog.

Po cijeni od 20 KM, ulaznice će se moći kupiti u biletarnici u BKC-u od utorka, 16. aprila, a mogu se rezervisati od 5. aprila, putem telefona 063 505 000. Predstava je po žanru drama, traje 120 minuta i nije namijenjena za uzrast ispod 16 godina.

Ideju za režiju predstave „Voz“ Brajović je dobio nakon odgledanog filma „The Sunset Limited“, nastalog po drami autora McCarthyja, kojeg je režirao Tommy Lee Jones 2011. godine, a u kojem su uloge Crnog i Bijelog odigrali proslavljeni glumci, pomenuti Jones, te Samuel L. Jackson. Predstava je na matičnoj pozornici Zvezdara teatra premijerno izvedena 2015. godine i do sada je odigrana preko 260 puta, uvijek pred prepunom dvoranom uz ovacije publike, a gostovala je na brojnim pozorišnim scenama u regiji, ali i širom svijeta, te na međunarodnim festivalima, osvojivši niz značajnih nagrada.

Na samom početku, Crni spavaša Bijelog da se ne baci pod voz i odvodi ga u svoj stan gdje se odigrava cijela radnja ove dramske predstave. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Bijeli ateist i profesor. Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočarenju i nadi, te o pitanju zašto živimo i zašto je Bijeli pokušao samoubistvo. Predstava ne nudi jednostavne odgovore na pitanja, ona želi potaknuti publiku na razmišljanje o ovim temama.

Glumci u ovoj predstavi često komuniciraju sa gledaocima, postavljaju im pitanja, uvlačeći ih u teatarsku igru, čime se i publika direktno poziva da bude aktivan učesnik diskusije o uvijek aktuelnoj temi postojanja.

Voja Brajović, kojem je, kao već poznatom glumcu, ovo prva režija, tim povodom je rekao: “Inspirisan djelom Cormaca McCarthyja, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svijest o tome kuda ovaj svijet ide. I naravno, prije svega, čovjekoljublje koje ima veliku moć da spriječi propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lijek za čovjeka i ujedno njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umjetnost i riječ.“

Druga glumačka zvijezda u ovoj duodramskoj predstavi, Sergej Trifunović, zaključuje: “U početku svega, bijaše riječ. Riječ, istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao riječ. Pokušavam da napišem nešto za program, ali mi se u lice ceri zaludnost tog čina. Da se išta smisleno da napisati, scenska postavka ovog djela bila bi besmislena. Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi sudarati do kraja života; to je voz bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice ne mogu znati.

Trifunović dalje kaže: “Mislim da su to pitanja koja vas proganjaju, u najboljem slučaju bar jednom godišnje, ali onda vas ‘zakucaju’, tako da mislim da će ova predstava početi u trenutku kad ljudi izađu iz sale. Počeće u njihovim glavama i to je ono što je najbitnije.

Uz poziv da pogledaju gostovanje predstave Voz, reditelj i glumac Voja Brajović gledaocima poručuje: “Naša predstava je izazov za sve one vjerujuće i one koji vjeruju da ne vjeruju. Dođite.