Do ovogodišnjeg Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru ostalo je još svega nekoliko dana. Bit će to osmo gostovanje najboljih svjetskih skakača i skakačica u našoj zemlji, a građani i gosti grada na Neretvi, osim u sportskom spektaklu na Starom mostu, moći će uživati i u nizu drugih sadržaja.

Stari most je osmi put uzastopno našao svoje mjesto među najekskluzivnijim lokacijama diljem planete na kojima se održavaju takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Mostarska stanica već odavno je stekla status „klasika“ prvenstva, prepoznatljivog po čuvenom mostu s UNESCO-ove liste Svjetske kulturne baštine, četiri i po stoljeća dugoj skakačkoj tradiciji te vatrenoj publici koja odlično poznaje skokove.

Mostar je peta, pretposljednja stanica sezone 2023, na kojoj bi mogle pasti i odluke o šampionskim titulama. Na Starom mostu će nastupiti 12 skakača i 12 skakačica (po osam iz stalne postave i po četiri s pozivnicom). Svi takmičari bi u našu zemlju trebali pristići u prvim danima ove sedmice.

Kao i prošle godine, takmičari će odati počast višestoljetnoj tradiciji skokova sa Starog mosta tako što će prvu takmičarsku seriju u četvrtak 7. septembra izvesti direktno sa kamenog luka mosta. Dame svoj nastup počinju u 13:45, a muškarci u 14:15h.

U petak je na rasporedu druga serija skokova u obje konkurencije (skakačice u 14:00, skakači u 14:30h), za koju će na mostu tokom noći biti podignuta dodatna platforma kako bi se postigla potrebna visina. Žene će skakati sa 21, a muškarci sa 27 metara visine.

Veliko finale zakazano je za subotu 9. septembra, sa početkom u 14 sati. Kapije će za gledaoce biti otvorene od 10 sati, a ulaz na plažu ispod mosta je slobodan. Posjetiocima se preporučuje pravovremeni dolazak kako bi pronašli mjesto.

Za one koji neće biti u prilici da u sportskom spektaklu na Starom mostu uživaju na licu mjesta, direktan prenos osiguran je na Red Bull TV i Hayat TV, te putem Facebook i YouTube stranica prvenstva. Prenos počinje u 15:30.

Kao što je bio slučaj i prethodnih godina, za vrijeme održavanja Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru zabave i uzbuđenja neće manjkati ni u večernjim satima. Za to su se pobrinuli organizatori Old Town Street Festa, čije će četvrto izdanje biti održano u partnerstvu sa Red Bullom, Gradom Mostarom i Mostar Rock School.

Festival će trajati dva dana, u petak 8. i subotu 9. septembra, a noćni život Mostara obogatit će nastupi 14 izvođača pop, rock, ethno, blues i electro žanra na čak šest pozornica (Hamam, Old Crew, Bijeli bar, Lazy bar, Alibaba i Duradžik). Svi nastupi počinju u 21 sat, a među imenima su Rambo Amadeus, Perpetuum Mobile, The Babe Barbarella i fenomenalni bh. gitarista Muris Varajić.