Red Bull Cliff Diving u Mostaru, na kojem bi mogla biti odlučena imena novih šampiona Prvenstva se polako približava. Svjetska cliff diving elita će 9. septembra u Bosni i Hercegovini gostovati po osmi put, a kandidata za trijumf ove godine ima više.

Grad na Neretvi je peta od šest stanica ove Red Bull Cliff Diving sezone, koja bi upravo u Mostaru mogla dobiti i svoj epilog, barem kada je riječ o šampionskim titulama.

U ukupnom poretku muškaraca vodeći je Rumun Constantin Popović, a slijede ga Britanac Aidan Heslop na drugom i Francuz Gary Hunt na trećem mjestu.

Heslop je pobjedom na prošloj stanici u Japanu smanjio zaostatak za Popovićem i održao živim nade za osvajanje titule, dok bi Rumun pobjedom u Mostaru zapečatio svoj prvi šampionski naslov.

Zvuči skoro nevjerovatno, ali desetostruki (i aktuelni) prvak Hunt ove godine niti jednom nije bio među trojicom prvoplasiranih, i jedva ima i hipotetičke šanse za odbranu titule. No, velike šampione poput njega nikada ne treba otpisivati.

Za jedno od mjesta na pobjedničkom postolju sigurno će se boriti i sjajni Španac Carlos Gimeno, takmičar s pozivnicom i jedno od najprijatnijih iznenađenja ove sezone. Dakako, tu je i uvijek odlični Rumun Catalin Preda, koji je u Mostaru već bio treći (2018) i drugi (2022), te sigurno priželjkuje da napokon stane i na vrh pobjedničkog podija. Hunta, Gimena i Predu na tabeli dijele svega 22 boda, tako da se među njima može očekivati žestoka borba za treće mjesto u konačnom poretku.

Pobjedničko postolje u kategoriji žena je na skoro svim takmičenjima ove sezone do sada izgledalo identično: 1. Rhiannan Iffland (Australija); 2. Molly Carlson (Kanada); 3. Xantheia Pennisi (Australija). Izuzetak je bila jedino druga stanica sezone u Parizu, gdje je Pennisi zbog povrede izostala, a na treće mjesto uskočila Njemica Iris Schmidbauer.

Identičan je i ukupni poredak prvenstva, a Iffland ima priliku da pobjedom na Starom mostu osigura svoju sedmu uzastopnu šampionsku titulu. Nezaustavljiva Australka je na prošlom takmičenju u Japanu ostvarila 11. pobjedu za redom, nastavivši pobjednički niz koji traje još od prošle sezone.

Glavne suparnice na Starom mostu bit će joj upravo pomenute Carlson i Pennisi. Za Carlson je Mostar posljednja prilika da zadrži priključak s Iffland u utrci za titulu, dok Pennisi čeka borba da sačuva treće mjesto u ukupnom poretku, budući da su joj Schmidbauer i Amerikanka Meili Carpenter za petama.

Najviše pobjeda na Starom mostu imaju Hunt (2017, 2018, 2021) i Iffland (2019, 2021, 2022), a prati ih Popović (2019, 2022), koji bi se pobjedom izjednačio sa Huntom.

Jedno je sigurno: na Starom mostu nas 9. septembra očekuje vrhunski spektakl, te uzbudljivo i neizvjesno takmičenje najboljih svjetskih skakača i skakačica, koji u našoj zemlji gostuju već osmi put.

Sve informacije i dešavanja u prvenstvu dostupni su na zvaničnoj web stranici prvenstva, a skokove je moguće pratiti uživo na Youtube stranici prvenstva, na Red Bull TV i TV Hayat.