EXIT je kompletirao zvjezdanu postavu sa više od 60 izvođača za veliku proslavu 50. rođendana hip hopa! Uz legendarni rep sastav Wu-Tang Clan, stiže nevjerovatni hardcore hip hop sastav Onyx, zatim regionalna trep kraljica Senidah i sjajna internacionalna i regionalna ekipa za najjače rime na festivalu! Gorki List Glavnu binu u subotu, 8. jula, preuzet će moćni all female program, koji predstavljaju Senidah, Mimi Mercedez, Sajsi MC i Kejt. Snažne žene iz hip hop svijeta pokorit će binu svojim nikad snažnijim glasovima!

Nedjelja, 9. jul, na Petrovaradinskoj tvrđavi je rezervisana za apsolutne bogove repa Wu-Tang Clan, čiji će nastup biti prava poslastica za sve fanove hip hopa. Uz proslavu 50. rođendana čitave kulture, Wu-Tang će obilježiti i sopstveni važan jubilej, 30 godina debitantskog albuma „Enter the Wu-Tang (36 Chambers)“, kojim su se pojavili na sceni, a zatim je i promijenili zauvijek.

Prije toga Tvrđavom će odjeknuti #Blackout30 Showcase, koji će povesti velikani sa njujorške hip hop scene Onyx, zatim osnivač Blackout hip hop zajednice Phat Phillie, Bolesna Braća, Prti Bee Gee, Smoke Mardeljano, Ajs Nigrutin i Bege Fank.

Za nedjelju na Exitu sprema se i susret internacionalnih, regionalnih i domaćih izvođača različitih generacija, u kojem će mikrofone ukrstiti ruski hip hop duo Aigel, Fox & Surreal, Tam, Macha Ravel, Micka Lifa i Thicc Boi, za jedinstveni EXIT Gang Main Stage Takeover.

Subota na Exitu rezervisana je za žestoku all female postavku na Gorki List Glavnoj bini, koju čine apsolutna kraljica regionalne muzičke scene Senidah, koja se godinama unazad vješto igra sa žanrovima i postavlja nove standarde u muzičkoj industriji, zatim rep veteranka domaće scene Sajsi MC, odlučna i glasna hip hoperka Mimi Mercedez, kao i mlada i perspektivna pjevačica koja odvažno gazi crnogorskom muzičkom scenom Kejt.

Žene u hip hopu su razbile stereotipe, uzdižući se kao moćni glasovi i snage kreativnosti, izazivajući norme i ostavljajući neizbrisiv trag u kulturi svojim žestokim talentom koji je nemoguće ignorisati. One su neustrašivo isklesale svoje puteve, inspirišući generacije da prihvate sopstvenu moć i autentičnost. Zbog privatnih razloga, svoj nastup na Exitu u subotu otkazala je pank rep diva Rico Nasty.

Uz neprikosnoveni Wu-Tang Clan, veliku proslavu 50 godina hip hopa još žešćom i prljavijom učinit će njujorški hardcore hip hop veterani Onyx, koji se pridružuju autentičnom #Blackout30 showcaseu. Najpoznatiji po platinastom hit singlu iz 1993. „Slam”, koji je časopis The Source opisao kao pjesmu koja je u hip hop uvela umjetnost slam plesa, na Petrovaradinsku tvrđavu donose jedinstveni duh Long Islanda i Queensa. Pjesma „The Worst”, koju su Onyx snimili zajedno sa Wu-Tang Clanom, apsolutni je klasik i susret dvije legendarne strane istog grada.

Grupa Onyx spada u zlatnu generaciju repera i upravo zbog toga su savršen izbor za showcase u kojem će nastupiti uz regionalne veterane Phata Phillieja, Bolesnu Braću, Prti Bee Gee, Smoke Mardeljana, Ajs Nigrutina i Bege Fanka. Ovim showcaseom na Exitu bit će obilježena 30. godišnjica od osnivanja utjecajne regionalne hip hop zajednice Blackout, a žestoka ekipa napravit će uvertiru za nastup bogova repa Wu-Tang Clana. Prije nego što stara garda prodrma cjeli festival, binu će zauzeti beogradski reper Njezz, čije će rime biti idealan šlagvort za večer ispunjeno pravom hip hop igrom.

U nedjelju će na Gorki List Glavnoj bini Exita nastupiti i različite generacije repera i reperki u jedinstvenom EXIT Gang Main Stage Takeover-u. Na bini će se suočiti ruski elektro hip hop duo Aigel, zajedno sa domaćim i regionalnim predstavnicima old school-a i novog talasa Foxom & Surrealom, Tam, Machom Ravel i Micka Lifom, uz podršku DJ-a Thicc Boi. EXIT Gang će na najveću binu festivala doneti sirove i jake priče, rime i bitove sa ulica cijelog Balkana i pokazati da je hip hop uvijek mlad.

Exitovom žestokom Gangu pridružuju se i mladi reper 2Soma i fantastična Zevin, koji će nastupiti na Gang Beats bini. Ostatak programa čine ranije najavljeni predstavnici regionalne i domaće scene Bigru & Paja Kratak, Cunami Flo, FTP, Gerum, AV47, Bejbi Motorola & Thea, Bekfleš, Faberge x Kza, Jymenik x Mlada Beba, RNB Confusion Soundsystem w. DJ Turk & Zembo Latifa, Rođeni, Viking Krew, Zee, Matej Foltz x Young Dadi, Big Drip, Fam, Fich, Keyri, Kultura, Purpose i Sarchy. Na festivalu će nastupiti i sjajni Z++, 30zona, Crni Cerak & Lacku, Kene Beri & Spejs Noksi, Hiljson Mandela, Bore Balboa, Kendi, Ognjen, Grše, Ružno Pače, Yung Bude, Podočnjaci, Dino Blunt, TTM i 2xŠihta.

Proslava 50 godina hip hop kulture bit će monumentalan događaj kojim će EXIT okupiti generacije umjetnika, entuzijasta i obožavatelja, pokazujući trajni utjecaj ovog muzičkog žanra i čitave kulture. Pioniri i neki novi klinci ujedinit će se da odaju počast bogatom naslijeđu hip hop pokreta svojim performansima, shvatanjem ovog žanra i jedinstvenim pričama ispričanim kroz jake, glasne, prljave i neodoljive tekstove i bitove.

U EXIT Univerzum od 6. do 9. jula uz podršku Gorkog Lista slijeću predvodnici najtraženije turneje na svetu The Prodigy, Grammy rekorder Skrillex, kao i Eric Prydz, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Alesso, Viagra Boys, Epica, Dimitri Vegas & Like Mike, Chase & Status, Sofi Tukker, LF System, Mahmut Orhan, Burak Yeter, Claptone, Keinemusik, Hot Since 82, CamelPhat, Ben Böhmer live, Agents Of Time live, Mind Against, Ignite, Wolfbrigade, Midnight, Cockney Rejects, Exciter, Massacre, The Toasters, Dry Cleaning i mnogi drugi.

Festivalske ulaznice dostupne su po cijeni od 138 KM, dok se jednodnevne ulaznice mogu kupiti po cijeni od 69 KM. Uslijed ogromne potražnje, aktuelne cijene ulaznica važit će samo do četvrtka, 22. juna. Ulaznice su dostupne na festivalskom sajtu, kao i na prodajnim mjestima u zemlji i online putem gigstix.ba sistema.