“Emocija crte” je knjiga koju će rado čitati akademska zajednica i učenici, kao i svi koji žele saznati šta leži iza crte u umjetničkom djelu. Grafičarka i profesorica Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Amela Hadžimejlić, tačku po tačku čitatelje vodi kroz povijest, imaginaciju i crtanje, predstave crte i crteža: kao elementarnu ljudsku potrebu za izražajem, kao umjetnički impuls za velika djela, ali i kao potrebu da se zabilježi nešto što je u nama. Ako je, kako veli veliki Paul Klee, crta tačka koja je pošla u šetnju – onda nas autorica ove jedinstvene knjige pismom i slikom vodi u šetnju kroz svijet crteža. Knjiga je dvojezična (bosanski-engleski), sa 240 reprodukcija u koloru i sa crtežima 80 umjetnika i umjetnica.

“Pažljivom i dobronamjernom čitatelju, i pisma i slike, Emocija crte dr. Amele Hadžimejlić razotkriva ono ‘kako’ a ne ‘što’, a time i bolje poznavanje samoga čovjeka, ukoliko ovaj u sebi još uvijek zadržava nešto od djeteta – jer, riječima  Maloga Princa: Odrasli nikada ništa ne shvaćaju sami, a djecu zamara da im stalno daju objašnjenja”, navodi teoretičarka umjetnosti, dekanesa ALU UNSA Dubravka Pozderac Lejlić, u recenziji knjige.

Emocija crte ispisana je s velikim stvaralačkim iskustvom, pedagoškim radom, datim i odnjegovanim senzibilitetom. Sadrži, izražava i brojnim primjerima pokazuje bitne fenomenološke vrijednosti crtežā, crteža i crtanja kao jedne od iskonskih potreba čovjeka, kojom iskazuje svoju likovnu i komunikacijsku prirodu. Umjetnik se izražava crtežom, a razumijevanje i doživljaj lijepog u crtežu oplemenjuje kulturu”, zapisao je jedan od recenzenata, historičar umjetnosti Ibrahim Krzović.

“Ova knjiga svakako suštinski i konstruktivno podupire i sve bitno što je objavljeno u dosadašnjim publikacijama, osvrtima i analizama mahom strukovnih grupacija i određenja, ali i omogućava tumačenje slojevitosti Crteža iz ličnog diskursa, te pruža uvid u nepisana (a često krucijalna) stajališta i smjernice, uvijek u službi građenja što konstruktivnijeg i preglednijeg finalnog rješenja – knjige koja čitaoca upućuje, informira i navodi na daljnje promišljanje”, navodi u svojoj recenziji Danis Lan Fejzić, akademski grafičar.

“Svaka stranica ove knjige sugeriše da je jedna od tajni umjetnosti u tome što strogi formalni zakoni, koji naizgled nemaju ničega zajedničkog sa sadržajem, omogućavaju izražavanje koje izmiče svim drugim oblicima komunikacije. Ona je čist kvalitet bez kvantiteta, a njeni proizvodi jedinstveni su i neponovljivi. Ona je metafizički trenutak ljudske djelatnosti i njen idealan cilj, ali je u isto vrijeme i nemir i razdraženost a ne komfor i mirovanje duha”, zapisao je u recenziji dr. Edin Pobrić, teoretičar kulture.

Izdavači studije “Emocija crte” su izdavačka kuća Buybook i Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ALU UNSA). Prevod na engleski je uradila Senada Kreso, dok je za dizajn naslovnice zaslužna Vanesa Prodanović Durmišević.

Amela Hadžimejlić akademska grafičarka i vizualna umjetnica, rođena je 1969. u Ljubljani u Sloveniji. Na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu diplomirala je na Odsjeku grafike (1989–1993), pohađala specijalne studije iz oblasti grafičkog dizajna na Nottingham Trent University, UK (1994/95), pohađala postdiplomske studije (1996–1998), a magistrirala i doktorirala iz oblasti likovnih umjetnosti – grafika na Akademiji likovnih umjetnosti Univerzitetu u Sarajevu. Javnosti se do sada predstavila sa trideset i četiri samostalne izložbe u BiH i inostranstvu. Učestvovala je na više od 250 kolektivnih izložbi, internacionalnih, selektivnih i grafičkih bijenala i trijenala. Njeni radovi se nalaze u devetnaest umjetničkih kolekcija, muzeja i galerija izvan Bosne i Hercegovine. Tokom dugogodišnje izlagačke aktivnosti, njena vizualna istraživanja i interesi veoma su raznoliki i podjednako se kreću unutar tradicionalnog, multimedijalnog i konceptualnog izraza. Dobitnica je više nagrada za izražaj u klasičnim i savremenim medijima. Članica je Udruženja likovnih umjetnika i Udruženja umjetnika likovnih i primijenjenih umjetnosti BiH. Obavljala je dužnost dekanese Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu od 2011. do 2015. godine. Živi u Sarajevu i radi u zvanju redovne profesorice za umjetničke oblasti crtanja i grafike na Odsjeku grafike Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.