Više od deset godina nakon što se videom „Inspired Bicycles“ probio na veliku scenu i postao viralna senzacija, Danny MacAskill ne prestaje podizati ljestvicu. Profesionalni brdski biciklista i YouTube pionir ponovo se izložio riziku kako bi snimio svoj vjerojatno najbolji video do sada.

MacAskill se u videu „Postcard from San Francisco“ vraća korijenima, na mjesto gdje je 2009. godine za njega sve počelo viralnim videom „Inspired Bicycles“ koji ga je proslavio.

Daleko od njegovog rodnog grada na škotskom otoku Skye, Danny za ovo jedinstveno putovanje San Franciscom – gradom koji u domeni akcionih sportova ima kultni status – bira objekte i prepreke kakvih nema nigdje drugo u svijetu.

Sa čuvenim znamenitostima i građevinama kao što su most Golden Gate, otok Alcatraz i ulice Kineske četvrti kao scenografijom, Škot u svom najizazovnijem projektu do sada daje sliku legendarnog grada iz nove perspektive.

„San Francisco sam odabrao jer je to kultni filmski ambijent. Bez obzira u kojoj ste ulici, gdje god da pogledate znate da ste u San Franciscu – bilo da se radi o strmim brežuljcima, šarenim kućama sa terasama ili nevjerovatnom pogledu na dva mosta i Alcatraz. Smatrao sam da je to savršeno mjesto za snimanje jednog cool filma“, prokomentarisao je biciklista na lokaciji snimanja.

Nakon što je MacAskill prije pet godina na snimanju polomio čašicu koljena, ovaj video je vrlo lako mogao da ne ugleda svjetlo dana. Nakon pet godina napornog rada i posvećenosti rehabilitaciji, u videu „Postcards from San Francisco“ gledamo ga na apsolutnom vrhuncu njegove vještine.

Film prati vožnju širom grada – od lokacija kojima obiluju brojni legendarni skateboarding video uradci, do strmih ulica koje često vidimo u holivudskim filmovima. MacAskilla ništa ne može zaustaviti u namjeri da u ovoj vožnji gradom do savršenstva dovede nemoguće trikove.

Povreda koja mu je mogla zapečatiti karijeru nije spriječila biciklističku zvijezdu da nastavi pomjerati granice mogućeg na dva točka. Uprkos prognozama, vratio se sa videom koji će zasigurno ravnopravno stajati u njegovoj zbirci viralnih hitova koji su tokom godina prikupili stotine milona pregleda. U njemu je zabilježio neke od svojih najboljih trikova, a njegove nevjerovatne vratolomije izgledaju kao da ih izvodi bez napora.

„Postcard from San Francisco je zaista projekat nastao iz strasti. On prikazuje istinski zahtjevnu vožnju za koju vas nikakva vježba ne može pripremiti. Za savršeno izvođenje nekih trikova mi je trebalo više od 300 pokušaja, ali jači sam nego ikad i uvijek ću težiti pomjeranju granica sporta kako bih napredovao“, kaže MacAskill.

Uz nevjerojatnu vještinu u prvom planu, video donosi i visok nivo kinematografske kreativnosti, te publika može podjednako uživati i u jedinstvenom načinu na koji MacAskill i njegov tim prikazuju dobro poznate znamenitosti i građevine. Škot demonstrira izvanrednu vještinu upravljanja biciklom izvodeći kompleksne, visoko rizične trikove koji zapravo ne bi trebali biti mogući.