Ukrasni jastuci koje naprosto ne možete ne primijetiti oplemenjuju prostor Kutche, sarajevskog concept storea u kojem se mogu naći rukotvorine brojnih domaćih i regionalnih kreativaca i kreativki, a potom i domove onih koji u čvor jastucima vide skulpturalnu formu i stoga pravu umjetničku vrijednost.

Malo je onih koji žive u Sarajevu, ali i ostatku Bosne i Hercegovine, a koji još nisu čuli za Kutchu, vjerovatno najpopularniji concept store koji je u okvirima naše zemlje dosad postojao. Iza njegovog postanka i opstanka stoji Adna Ahmedić Kadić, po struci arhitektica, zaslužna za to što smo saznali za brojne male bosanskohercegovačke brendove nakita, posuđa i ostalih modnih dodataka i kućnih potrepština.

Adna je, naime, posljednjih pet godina u pravoj misiji osvještavanja kupaca o kvalitetu rukotvorina koje nastaju u našoj zemlji te pod krovom Kutche okuplja brendove o kojima smo već pisali, poput kuhinjskih daski brenda Falitidaska, Studio 59, nakita Make Me ili Twisted Keli, Terra šolja za kafu i čaj, Tekne vaza, odjevnih predmeta Muchness, te knjige Žene BiH.

Kutcha, međutim, nije samo trgovina već prostor koji je osmišljen – kako mu i samo ime kaže – da ponudi alternativu kući, te je interes za radionice pravljenja predmeta od gline, pop-up bazare na kojima se predmeti u ponudi mogu naći po nižim cijenama, promocije knjiga ili naprosto druženje poslije posla u Kutchinom vrtu, uvijek zavidan.

U ovom posebnom prostoru i mi imamo svoje favorite, te ovog puta predstavljamo čvor jastuke, za čiji nastanak je zaslužna upravo prva žena Kutche, Adna Ahmedić Kadić. Istovremeno s Kutchom, Adna, naime, rukovodi Drvoredakturom, malom radionicom posvećenom dizajnu i redizajnu namještaja, a čvor jastuci jedan su od prepoznatljivih proizvoda Drvoredakture.

Da bi se posvetila Drvoredakturi i Kutchi, Adna je u to vrijeme dala otkaz na svom prethodnom poslu i osim promoviranja domaćih kreativnih proizvoda posvetila se „spašavanju“ odbačenih komada namještaja koje su drugi vidjeli kao islužen, a ona je u njemu otkrivala nove nivoe ljepote i funkcionalnosti.

U radu s drvetom je otkrila svoju novu veliku ljubav, te sada već nekoliko godina, uz pomoć članova svoje porodice i zaposlenih u Kutchi, ali prvenstveno uz pomoć svog tate koji je zadužen za popravke i obradu drveta, pokazuje i dokazuje šta se sve može izvući iz starih komoda, stolica, taburea, polica, ormara i fotelja.

A čvor jastuci tu su da zaokruže i upotpune priču o recikliranju i kreativnosti ali i udobnosti. Naime, ako želite učiniti svoj životni prostor posebnim, oplemeniti ga samo jednim mekanim komadom u jarkoj boji, za to će – za razliku od drugih ukrasnih jastučića koje u pravilu gomilamo – biti dovoljan samo jedan čvor jastuk. Čvor jastuke moguće je naručiti u više od deset različitih boja, te će među njima svako naći onaj koji će najuspješnije dopuniti njegov životni prostor.

„Čvor jastuci se zahvaljujući svom neobičnom i veoma jedinstvenom izgledu bez sumnje uklapaju i unose dozu specifičnosti u svaki ambijent. Nama je najdraži žuti, jer nas podsjeća na tople i sunčane dane“, ističe Ahmedić Kadić. Na personalizovani čvor jastuk u boji koja vam najbolje odgovara poslije narudžbe je potrebno čekati samo tri dana, a potom samo naći idealno mjesto za ovaj jastuk prečnika 35 centimetara – u svom životnom prostoru ili u prostoru drage osobe kojoj ćete ga pokloniti.