Red Bull Cliff Diving takmičenje na Starom mostu sve je bliže, a u našu zemlju pristižu najbolji svjetski skakači i skakačice, spremni da prirede još jedan sportski spektakl za mostarsku publiku koju, kako sami priznaju, izuzetno cijene.

Učesnici pete stanice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023 uveliko pristižu na sarajevski aerodrom, odakle se potom zapućuju u Mostar, gdje će narednih dana po osmi put demonstrirati svoje nevjerovatno umijeće.

Skakači ne kriju koliko vole doći u Mostar, koji je mnogima od njih među omiljenim lokacijama. Isključivo riječi hvale imaju i kada je riječ o mostarskoj publici, ističući topao doček i posebnu atmosferu koja vlada u gradu na Neretvi.

„Jako sam uzbuđena što sam ponovo u Mostaru. Treći put sam ovdje, svaki put je sve bolje, atmosfera je odlična. Bit će ovo jako dobar vikend za skokove“, uzbuđena je drugoplasirana na tabeli, Kanađanka Molly Carlson, dodajući da je malo nervozna jer će ovog vikenda isprobati neke nove skokove.

S njom se slaže i Jessica Macaulay, koja je u Mostaru već osvojila jedno drugo i jedno treće mjesto.

„Jako sam sretna što sam opet u BiH, mislim da mi je ovo četvrti ili peti dolazak. Ovdje sam nastupala više puta nego igdje drugo. Jako mi se sviđa atmosfera, puno je ljudi, publika nas uvijek dočeka zaista toplo i raširenih ruku. Energija je odlična“, kaže Kanađanka, kojoj je ovo posljednja takmičarska sezona, te bi vrh pobjedničkog podija bio savršen za oproštaj. „Jednostavno ću dati sve od sebe, i ako budem prva – to će biti fantastično. Neću se štedjeti, idem vidjeti šta mogu“, kaže ona.

Ovo je treći dolazak i drugo takmičenje u Mostaru za Britanca Aidana Heslopa, koji je već kao 15-godišnjak dolazio ovdje i trenirao sa starijim skakačima.

„Jako sam uzbuđen, ovo je jedna od mojih omiljenih lokacija. Dolazimo svake godine, i jednostavno je lijepo vratiti se na Stari most. Dobrodošlica fanova u Mostaru je nevjerovatna. Ovdje nas nikada ne iznevjere, definitivno“, otkriva Heslop.

On je prošle godine bio treći, čime je bio zadovoljan s obzirom na vremenske uslove, jer je vodostaj Neretve prilično varirao: „Ove godine ću pokušati da to malo popravim i stanem na vrh podija“, optimističan je Britanac.

„Prvi put sam u Bosni i Hercegovini, i jako sam uzbuđena što sam ovdje. Nemam očekivanja, samo želim da skačem i vidim kako će biti“, kaže Kanađanka Simone Leathead, koja će nastupiti s pozivnicom.

Možda i nju pomazi sreća, kako se debitantima na Starom mostu već znalo desiti. Mostar je jedina lokacija u historiji prvenstva na kojoj su dva takmičara s pozivnicom debitantske nastupe okrunili mjestom na pobjedničkom postolju: Nikita Fedotov (2017) i Catalin Preda (2018).

Zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska u Mostar izrazila je i Australka Rhiannan Iffland, osvajačica čak šest titula i trostruka pobjednica na Starom mostu.

„Sigurna sam da govorim u ime svih skakača kada kažem da smo svi jako uzbuđeni što smo opet ovdje i jedva čekamo da ovo uzbudljivo takmičenje počne“, poručila je Iffland, te pozvala publiku da ih podrži i uživa u spektakularnom takmičenju.

U srijedu je na rasporedu trening, a već u četvrtak očekuje ih prva takmičarska serija skokova, koja će u čast višestoljetne tradicije skokova sa Starog mosta biti izvedena direktno sa kamenog luka mosta.

U petak će skakati drugu seriju skokova sa platforme koja će tokom noći biti podignuta na mostu, s visine od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci). Veliko finale je zakazano za subotu u 14 sati, kada će izvesti dvije serije najzahtjevnijih – samim tim i najatraktivnijih – skokova po slobodnom izboru, a kapije za gledaoce se otvaraju od 10 sati.

Direktan prenos velikog finala u subotu moći će se gledati na Red Bull TV i Hayat TV, te putem Facebook i YouTube stranica prvenstva. Prenos počinje u 15:30.