Razgovarala: Elma Hodžić

Bosni i Hercegovini je 2023. godine predstavljen brend CUPRA – uspjesi ovog prestižnog automobilskog brenda su se samo nizali. Pored sjajnih prodajnih rezultata, CUPRA je oduševila kupce i organizacijom niza velikih događaja. CUPRA se nastavlja oblikovati energičnim stavom, buntovnim duhom i nekonvencionalnim načinom razmišljanja, što ga čini brendom automobila za sve odvažne ljude koji žele biti pokretačka snaga i promjena. U 2024. godini očekuju se brojne novosti: novi prostori, modeli i priče. Kroz razgovor sa CUPRA mastericama, Elvirom Ibrahimović Horozić i Sanelom Milinović, rezimiramo prethodnu godinu i najavljujemo dinamičnu 2024.

Iza nas je 2023. godina. Na koji način je ona obilježila brend CUPRA? Da li ste zadovoljne ostvarenim rezultatima – koji izazovi i noviteti su obilježili prošlu godinu?

Elvira: Godina 2023. je godina kada je CUPRA službeno stigla u Bosnu i Hercegovinu. Prestižna marka je od prošle godine dostupna bh kupcima na šta sam izuzetno ponosna. Tačno prije godinu dana spektakularnom prezentacijom pod motom „BE THE IMPULS” predstavljen je brend CUPRA. Pored toga, imali smo niz divnih događaja kao što su Sarajevo Film Festival, gdje je CUPRA za duo Artbat zatvorila 29. SFF; Summer mingle party divno žensko druženje u čarobnom ambijentu vinarije Carski vinogradi u Mostaru, gdje smo predstavili Cupra Formentor, održali prezentaciju i imali test vožnje; kao i Summer party u Banjoj Luci. Meni najdraži događaj je prvi CUPRA EXPERIENCE u Bosni i Hercegovini, u Neumu, gdje smo imali priliku da se upoznamo sa čitavom perjanicom CUPRA dostupnih modela na našem tržištu i samim brendom. Jedan od ključnih elemenata uspjeha CUPRA marke je CUPRA tribe. CUPRA tribe iz dana u dan oblikuje suštinu našeg brenda: energičan stav, buntovni duh i nekonvencionalni način razmišljanja. Cupra je definitivno brend automobila za sve odvažne ljude koji žele biti pokretačka snaga, promjena. Što se tiče prodajnih rezultata imali smo fantastičan rezultat za prvu godinu poslovanja marke i nadam se da ćemo tako i nastaviti u budućnosti.

Elvira Ibrahimović Horozić i Sanela Milinović

CUPRA u 2024. godini

Koji su vaši planovi za 2024. u pogledu ponude, privlačenja novih kupaca i unaprjeđivanja rada?

Elvira: U januaru 2024. godine je u naš Cupra salon stigao naš ponos. Naime, to je CUPRA Formentor VZ5 BAT limitirano izdanje. Svi tragači za snagom visokih performansi i sportskom genijalnošću dobili su priliku da iskuse Cuprin prvi jedinstveni model. Ove godine nam dolaze novi modeli: Formentor Facelift, Leon Facelift, Born, Terramar i Tavascan.

Izdvojila bih da su Born i Tavascan potpuno električni CUPRA modeli, dok je Terramar sportski SUV koji će biti dostupan sa verzijama motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, kao i sa novom generacijom plug-in hibridnih pogonskih sklopova koji isporučuju oko 100 km u potpuno električnom načinu rada. CUPRA je dokaz da električni automobili ne moraju biti dosadni, već da mogu biti zabavni za vožnju i istovremeno pristupačni. Budućnost je električna. Budućnost je CUPRA.

U planu je i otvaranje prve Cupra garaže. Možete li nam reći nešto više o tome? Kakav će to biti prostor?

Elvira: Naša kompanija je u procesu izgradnje novog prodajno-servisnog centra Porsche Sarajevo, u Blažuju na adresi Mali kiseljak 6A. Usljed zahtjeva VW grupacije po pitanju ispunjenja posljednjih standarda iz oblasti elektromobilnosti i primjene savremenih ekoloških standarda, te korištenja čistih i obnovljivih izvora energije, Porsche Holding Salzburg je u oktobru prošle godine pokrenuo izgradnju novog poslovnog objekta u kojem će biti smješteni izložbeno-prodajni saloni za sve brendove, servisne radionice, te nova lakirnica i maloprodajna administracija.

Novi prodajno-servisni centar će imati površinu od 5.611 kvadratnih metara, a prostire se na zemljištu površine 23.598 kvadratnih metara, s tim da je u narednim godinama planirano proširenje objekta i otvaranje novih radnih mjesta. Otvorenje je planirano za 01.juli 2024. godine. Upravo to će biti i naša prva CUPRA Garage u BiH. Time se pridružujemo nizu od 247 stručnih prodajnih mjesta marke CUPRA. CUPRA Garage je ekskluzivno prodajno mjesto, smješteno na urbanoj periferiji grada te se prostire na 270 kvadratnih metara, sa kapacitetom za izlaganje pet automobila. U prodajnom prostoru ćemo sa ponosom biti moja kolegica i ja kao Cupra Masterice.

Elvira Ibrahimović Horozić

O CUPRA konceptu

Možete li nam reći nešto više o povijesti Cupra branda i njegovom uticaju na tržište automobila?

Elvira: Ime CUPRA dolazi od mješavine riječi ‘Cup Racing’, aludirajući na bogatu prošlost marke u motorsport takmičenjima. Na modelu Seat Ibiza GTI Cupra Sport 16v iz 1996. je po prvi put na jednom cestovnom automobilu stajala oznaka CUPRA, označavajući pomak ka stvaranju linije automobila visokih performansi koji entuzijasti danas prepoznaju i vole. Od 1996. godine skoro svaki Seat automobil bio je dostupan sa sportskim pečatom ovog upečatljivog naziva. Posljednji takav automobil bio je Leon CUPRA R ST iz 2018., zapravo otkriven na događaju predstavljanja marke Cupra. Tokom 2018. godine u Volkswagen grupaciji nastala je ideja o Cupri kao zasebnoj marki automobila, s namjerom da, kao posve nekonvencionalan brend, bude namijenjen različitim kupcima kao pokretačima promjena u društvu. Od tada CUPRA ima vlastitu oznaku, dizajn. Cupra automobili dolaze ukrašeni elegantnom novom oznakom u istaknutoj bronzanoj boji. Tri od pet automobila pod markom Cupra temelje se na postojećim modelima Seata: Ateca – kao prvi lansirani model, zatim Leon i poslije Leon ST. Tu su i dvije Cupra ekskluzive: Formentor & Born. Formentor je bio prvi model bez pedigrea nekog od Seatovih postojećih modela, dok je potpuno električni Born priča za sebe. Koliko je ovaj brend dobro prihvaćen govore brojke. Naime, u prošloj godini prodaja od preko 150.000 vozila je gotovo udvostručena, a upravo dva dominantna modela Formentor (skoro 100.000 prodatih jedinica) i Born (preko 30.000 jedinica) su dominirali.

Kako biste opisali glavne karakteristike i prednosti dostupnih Cupra automobila u odnosu na druge automobilske brendove? Kako se Cupra automobili ističu po pitanju performansi i tehnologije?

Elvira: Jednostavno, radimo to na drugačiji način, na CUPRA način. Stalno ponavljamo da ljudi čine brend, a CUPRA širi posebnu energiju i upravo to je osnovni razlog velike motivacije svih nas koji smo uključeni u ovu priču. Naši kupci to prepoznaju i sve ih je više koji žele biti dio ovog našeg projekta. Tek smo počeli, a već smo najbrže rastući automobilski brend u Europi. 100.000 čitatelja njemačkog Auto motor und sport magazina, koji dolazi s vjerovatno najizazovnijeg i najkonkurentnijeg automobilskog tržišta, izglasalo je Cupru za četvrti najsavremeniji brend. Samo su tri brenda ispred nas, sva sa dugogodišnjom ostavštinom, a razlika je vrlo mala i ne postoji više niti jedan tzv. novi igrač ispred nas. Od 2018. godine do danas, brend je osvojio preko 70 različitih prestižnih nagrada u različitim kategorijama.

Cupra ima definitivno neprikosnoven izgled vozila sa odličnom lepezom motorizacije i opreme, a koji je popraćen prihvatljivom tržišnom cijenom. Cupra spaja emociju, elektrifikaciju i sjajne tehničke performanse. Od drugih se sigurno razlikuje po svome autentičnom izgledu koji je već primijećen. Idealan je za svakoga, a ženama odgovara jer je crossover, koji je sve više tražen na našem tržištu. Upravo takav inovativan i potpuno svjež pristup automobilima i kupcima urodio je plodom te Cupra iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate na tržištu, a reakcija kupaca su sjajne. Mislim da su to najveći benefiti marke Cupra. Sa Cuprom kreiramo jedan potpuno novi koncept koji nadilazi i sam brend. Prožet je vrijednostima poput održivosti, pomicanje granica njegovih performansi i iznad svega stavlja autentičnost u praksu. Drago mi je da sam dio fantastične priče brenda kao i tima u BiH.

Vrlo često nudite interesantne ponude i kampanje za vaše modele, koje kampanje možete trenutno izdvojiti?

Sanela: Prošlu godinu smo priveli kraju sa countdown kampanjom za model CUPRA Leon. Ove godine nas očekuje mnoštvo noviteta CUPRA brenda, koji nas jako raduju a sigurni smo i naše klijente. Pored noviteta tu će biti i standardne kampanje za modele koji su se izuzetno dobro pokazali i vrlo brzo pronašli mjesto u srcima naših vjernih klijenata – Formentor i Leon. Posebno ističem našu saradnju ostvarenu sa Porsche leasingom, gdje se izdvajaju fantastične ponude za operativni i finansijski leasing.

Sanela Milinović

CUPRA u Bosni i Hercegovini

Kakva je potražnja za Cupra automobilima u Bosni i Hercegovini?

Sanela: U 2023. godini predstavljanje Cupre na tržištu Bosne i Hercegovine doista je predstavljalo izazov, ali rezultati su nadmašili naša očekivanja. Bez obzira na kompleksnost tržišta, Cupra je pronašla čvrsto uporište te je reakcija javnosti bila izuzetno pozitivna. Naša prodajna izvedba u 2023. godini bila je izvanredna – što pokazuje da su privlačnost i izvedba brenda zaista nadmašile naše projekcije. Dok ulazimo u 2024. godinu, naša očekivanja su visoka, potaknuta zamahom i pozitivnim povratnim informacijama koje smo primili. Očekujemo daljnji rast i uspjeh za Cupru u nadolazećoj godini, gradeći na čvrstom temelju uspostavljenom u 2023. godini. Za Bosnu i Hercegovinu Cupra ima zaista velike planove, ali ujedno nudi i potpuno novi koncept kupovine i samog iskustva. Tako u novom prodajnom salonu možete vidjeti urbani dizajn s konceptom garaže, dok će samu ponudu modela u početku činiti Formentor i Leon, a naknadno stiže Ateca, unaprijeđeni modeli Formentor i Leon te fantastični električni modeli Born i Tavascan.

Koje su najčešće potrebe i preference kupaca koji dolaze u vaš salon?

Sanela: Najčešće potrebe i preference kupaca koji dolaze u naš salon su visoke performance, ekskluzivan dizajn, inovativna tehnologija, luksuzni enterijer, raznolikost modela kao i cijena uloženo/ dobiveno. Prateći ove trendove i nudeći personalizirane opcije, CUPRA se trudi zadovoljiti različite ukuse i potrebe svojih kupaca. Također, kupci koji dolaze u CUPRA salon cijene i nisku potrošnju goriva, servis i podršku kupcima, ekološku svijest kao i online iskustvo kupovine. Prateći ove aspekte prilagođavati ponudu prema potrebama kupaca ključno je za održavanje zadovoljstva kupaca i uspjeha na tržištu.

Koji su najčešći dodatni paketi i opcije koje kupci biraju pri konfiguraciji svojih Cupra automobila, te kakvu podršku pružate u smislu servisiranja automobila?

Sanela: Kod konfigurisanja CUPRA vozila, kupci obično imaju mogućnost odabira različitih dodatnih paketa i opcija prema vlastitim preferencijama. Kupci obično biraju pakete i opcije koje najbolje zadovoljavaju njihove individualne potrebe i želje. Tipično neki od dodatnih paketa i opcija mogu uključivati: performance paketi – poboljšane kočnice, adaptivni ovjes ili druge karakteristike usmjerene na poboljšanje sportskih performansi automobila; paket opreme – kupci često imaju opciju odabira paketa opreme koji uključuje premium performanse poput vrhunskog ozvučenja, kožnih sjedala ili dodatne tehnološke opreme; veličina i stil felgi koji doprinose estetici i voznim karakteristikama vozila; povezivost i zabava – veličina infotainmenta i napredne tehnološke performanse; sigurnosni paketi – uključuju napredne sisteme asistencije u vožnji, senzore za parkiranje itd. Cupra kao brend obično pruža podršku kroz svoju mrežu ovlaštenih servisnih centara. Ti centri imaju visoko obučene tehničare i specifičnu opremu za održavanje Cupra modela. Ova podrška uključuje: ovlašteni servis, garancija, originalni rezervni dijelovi i pomoć na cesti.

Stigao vam je fantastični CUPRA Formentor VZ5 BAT izvedba, jedan od 500. Šta ovaj model čini tako jedinstvenim?

Sanela: Za one odvažne, CUPRA je lansirala i limitiranu seriju Formentora VZ5 u BAT izvedbi koja će rijetko koga ostaviti ravnodušnim. Uzimajući dio svog imena od španske riječi “Veloz”, što znači brzina, i dodajući “5”, oznaku za napredni petcilindarski motor koji ga pokreće, puni opseg mogućnosti CUPRA Formentor VZ5 nudi redefinisanje u savremenom inžinjeringu i dizajnu. Ovo je zaista najprogresivniji izraz čistih CUPRA performansi i ekskluzivnosti do sada. Najmoćnija CUPRA ikada ima dinamičan 2,5 litarski, 5-cilindarski motor koji daje nevjerovatnih 390 KS dok generiše najtopliju, najzanimljiviju buku motora u ponudi. Do 100 km/h stiže za samo 4,2 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h. Ovo izdanje donosi više crnih detalja na vanjštini i u enterijeru te će biti proizvedeno u samo 500 primjeraka. Kao redefinirajuća, istinska CUPRA kreacija, CUPRA Formentor VZ5 BAT je nešto što se mora iskusiti prije nego što možete u potpunosti procijeniti opseg njegovog bezgraničnog potencijala. Uz ograničenu seriju od samo 500 jedinica, njegova trajna ekskluzivnost je zagarantovana.

www.cupraofficial.ba