Biografski film o legendarnoj britanskoj pjevačici Amy Winehouse “Back to Black“ koji je naslov dobio po njenom istoimenom studijskom albumu, od 9. maja je na redovnom repertoaru bh. kina.

U glavnoj ulozi je Marisa Abela, glumica iz serije “Industry,” koja glumi Winehouse, a redatelj je Sam Taylor Johnson (“Nowhere Boy,” “Fifty Shades of Grey”). “Back to Black” izvršno produciraju Nicky Kentish-Barnes, Ron Halpern i Joe Naftalin za Studiocanal te Alison Owen i Debra Hayward za Monumental Pictures, i to prema scenariju Matta Greenhalgha (“Film Stars Don’t Die in Liverpool”).

,,Film ‘Back to Black’ pruža dosad neviđeni uvid u rani uspon Amy Winehouse i izlazak njenog revolucionarnog studijskog albuma ‘Back to Black’. Priča se iz Amyjinog ugla gledanja, te film nudi iskren pogled na ženu iza fenomena i odnos koji je inspirirao jedan od najlegendarnijih albuma svih vremena”, stoji u opisu filma.

,,Ne pišem muziku da bih postala slavna. Pišem pjesme jer ne znam šta bih radila da to ne radim“, kaže Abela kao Winehouse u filmu, dok u pozadini svira naslovna pjesma.

Jack O’Connell igra uz Abelu kao suprug Amy Winehouse, Blake Fielder Civil. Eddie Marsan ulazi u ulogu Amyjinog oca, kao Mitch Winehouse, dok Juliet Cowan tumači Amyjinu majku, Janis Winehouse Collins. Lesley Manville je Amyina baka, Cynthia Winehouse.

“Back to Black” je prvi biografski film o Winehouse, čije su najpopularnije pjesme naslovi poput “Valerie”, “Back to Black” i “Rehab”. Nakon smrti pjevačice 2011. godine u dobi od 27 godina od alkoholnog trovanja, pojavilo se mnogo dokumentaraca o njenom životu i naslijeđu, uključujući i oskarom nagrađeni dokumentarac “Amy” iz 2015. godine, kao i TV film BBC-a iz 2021. godine “Reclaiming Amy”.