Nakit koji nastaje u sarajevskoj radionici Make Me, a koji osmišljavaju i stvaraju Alisa Čaber i Adi Rahić strpljivo obrađujući prirodne materijale, drvo i kožu, hrabar je u svom koloritu, a osobama koje ga nose omogućava da istaknu svoju individualnost jer učestvuju i u procesu izbora boja i motiva. Sve je počelo u dnevnoj sobi jednog para, grafičarke i pravnika, a otad su Make Me narukvice, ogrlice i naušnice stigle čak do Indije.

Foto: Ana Lukenda

Alisa Čaber završila je Akademiju likovnih umjetnosti, magistrirala na studiju grafike pri istoj instituciji, potom upisala i doktorski studij iz teorije umjetnosti medija u Beogradu, a danas predaje na Fakultetu za tehničke studije u Travniku. Svakodnevno okružena teorijom umjetnosti, prije nekoliko godina odlučila je slobodno vrijeme posvetiti izradi nakita, vidjevši to kao dobar način da se zadrži u području stvaranja umjetnosti.

„Volim raditi praktično, te sam nakit počela izrađivati više radi sebe. Bio je to način da se nastavim baviti grafikom i nakon što mi nakon završenog studija grafičke prese više nisu bile dostupne. Od grafike kod nas ne možete baš živjeti, a ne možete ih ni raditi ako nemate potrebne alate za rad i ako si ne možete priuštiti da kupite vlastitu presu. Rijetko ko od nas koji smo završili grafiku još uvijek radi u tom polju“, ispričala je na početku našeg razgovora.

U samim počecima izrade nakita smjesta joj se pridružio i partner Adi Rahić, a kako su u tom trenutku na raspolaganju imali određenu količinu kože koju je za nešto trebalo iskoristiti to je bio i prvi materijal u kojem su učili raditi. Na početku nije sve išlo glatko. „Prva narukvica koju sam napravila bila je tehnički vrlo loše izvedena jer dotad nisam imala ni dodira s produkt dizajnom, jednostavno se nisam time bavila“, priznala je naša sagovornica.

Dvojac je učio predano, zajedničkim snagama, ali bez ičije pomoći. Najprije su učili obrađivati kožu, zatim su u proces uključili i drvo, što je podrazumijevalo sasvim drugačiju obradu. Materijale su najprije rezali i obrađivali u svom dnevnom boravku. Napredovali su postepeno, a danas imaju radionicu u kojoj se drvo i koža obrađuju uz pomoć svih potrebnih mašina, stručno i pažljivo, te je Make Me nakit daleko sofisticiraniji od one prve, probne narukvice. „Trebalo je vremena da se usavršimo“, prisjeća se Alisa kroz smijeh.

Svaki oblik od drveta izrezuju posebno, zatim boje, Alisa ih oslikava prije završnog lakiranja, a kožu lijepe, prošivaju i rade različite veličine narukvica. Posla nije malo, ali, za razliku od rada na grafici, pri izradi nakita joj se uloženo – vraća, kaže Alisa. „Koliko ulažem u to, toliko mogu i da živim od toga. A grafike je još uvijek puno u tom radu. Na nakit prenosim forme kojima sam se bavila i na svojim grafikama, u svom diplomskom i magistarskom radu. Većinom su to geometrijska apstrakcija i apstrakcija općenito.“

Konačan izgled Make Me narukvica, ogrlica i naušnica nastaje u saradnji između Alise, Adija i naručioca. „Kao što govori i samo ime brenda, naša prvobitna ideja je bila da ljudi sami osmišljavaju narukvicu koju žele, te izbor boja prepuštamo naručiocima, a mi potom kombinujemo motive i oblike.“ Zahvaljujući tome, u bogatstvu boja i oblika nakita Make Me svako uspijeva naći komad po svom ukusu.

Među Make Me nakitom naći ćete i primjerke najjarkijih boja, žute, ljubičaste, narandžaste, što je prava rijetkost u svijetu današnjeg dizajna modnih dodataka. „U dizajnu je sigurnije držati se monohromatske palete, s bojama je teže raditi, treba znati ne otići u haos i kič. Meni su crna i bijela daleko bliže jer dolazim iz svijeta grafike – čak sam svoj magistarski rad posvetila slijepom tisku, pa je sve bilo svedeno samo na bijelu – te sam i sama morala učiti raditi s bojama. Ali nakit bi se trebao isticati, pa mu boje ne škode.“

Make Me u Indiji i Amsterdamu

Nakon što su počeli izrađivati nakit u većem obimu i boljoj izvedbi, Alisa i Adi su svoje proizvode predstavili javnosti putem omiljenih informacijskih kanala današnjice – Facebooka i Instagrama, a prvu narudžbu dobili su iz Indije. „Bile su to dvije djevojke koje su u Delhiju otvorile koncept dućan i birale su većinom umjetnine autorica i autora iz Evrope. Naručile su narukvice po svom izboru boja, a mi smo bili oduševljeni – premda smo morali najprije razmisliti kako se uopšte nešto šalje u Indiju.“ (smijeh)

Na isti način je Make Me nakit stigao do Amsterdama i drugih gradova u inostranstvu, gdje se danas može naći u različitim koncept dućanima. Ipak, Alisa ističe da najvećim uspjehom smatra poziv za predstavljanje na izložbi savremenog nakita u Milanu, u sklopu Design Fashion Weeka prije dvije godine. „Još na Akademiji likovnih umjetnosti vas nauče da više cijenite ono što se ne prodaje, nažalost, ali tako je, te mi je predstavljanje u Milanu bilo dokaz da djelujemo u umjetničkom segmentu.“

„Nakit kao forma danas može biti i skulptura, nosiva umjetnost, što sam najbolje uvidjela upravo na toj izložbi na kojoj je bilo fantastičnih stvari, premda možda nisu sve bile nosive, već više revijalnog karaktera. Bilo je sjajno vidjeti da se forma nakita koristi kao umjetnički izričaj, kao i da je nakit prostor saradnje različitih umjetnica i umjetnika, njihovih različitih izraza“, ističe Alisa. Poslije Milana, Make Me je prošle godine predstavljen i na Zagreb Design Weeku.

Poučeni viđenim u Milanom, Alisa i Adi su se i sami odvažili na saradnju s drugim umjetnicima, te su prije dvije godine predstavili kolekciju narukvica s ilustracijama strip crtača i ilustratora Enisa Čišića. „Enisa poznajem još sa Akademije i mislim da se njegov crtački stil odlično uklopio u naš nakit. Možda ćemo još nekad u budućnosti uraditi neku sličnu kolekciju, jer se ta razgrabila u sekundi“, kroz smijeh govori naša sagovornica.

Make Me nakit može se naći u sarajevskom koncept dućanu Kutcha, a novost koju je kreativni dvojac nedavno omogućio ljubiteljicama i ljubiteljima svog nakita je ta da sami sastavljaju već gotove komade ilustrovanog drveta s kožnim narukvicama. „S napredovanjem u obradi materijala, dolazimo do sve više ideja, te budućnost sigurno nosi još mnogo njih. Svaki period našeg nakita obilježen je različitom fazom mojih crteža, premda se to možda ne vidi uvijek sa strane“, zaključuje Alisa.