Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono u galeriji Zvono organizuje izložbu crteža Ismeta Mujezinovića. Izložba će biti otvorena sutra, u petak, 3. novembra, u 21 sat.

Naime, 2. decembra 2017. godine navršiće se 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića. Ljubaznošću porodice, u susret ovom jubileju, Zvono će omogućiti podsjećanje na rad i život jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara.

Uz nekoliko Mujezinovićevih crteža posvećenih NOB-u, publika će imati priliku da vidi izvedbenu skicu velikog formata koja je nastala 1949. godine za potrebe „pano slike“ s motivima koji podstiču poljoprivrednu proizvodnju u tadašnjem postratnom jugoslovenskom društvu. „Pano slika“ bila je duga 14,5 metra i visine 2,5 metar i ovo je jedini trag o njenom postojanju jer je vremenom uništena.

U večeri sjećanja otići ćemo i do 1958. godine i perioda Druge koševske gimnazije, te pogledati nekoliko kratkih srednjoškolskih filmova koje potpisuje Ismar Mujezinović.

A publika će uskoro u većem prostoru imati priliku vidjeti cjelovečernji dokumentarni film o životu Ismeta Mujezinovića u režiji Ismara Mujezinovića.

Zvono ovom izložbom, uz podršku predstavljanju savremenih autora i autorica, nastavlja tradiciju podsjećanja na rad i djelo najznačajnijih umjetnika iz prošlosti naše zemlje.

Uz brojna umjetnička priznanja i stvaralački put koji ga je vodio od Zagreba, Beograda preko Beča i Pariza, Ismet Mujezinović bio je nosilac spomenice NOB-a, ordena za hrabrost i niza drugih priznanja.

Njegov iznimni slikarski dar od početka studija u Zagrebu prepoznavali su najveći umjetnički autoriteti. Bio je osnivač brojnih časopisa, učestvovao je u stvaranju jugoslovenskog filma te čuvene grupe „Collegium Artisticum“.

Nakon završene akademije u Zagrebu i postdiplomskog u Beogradu, na Sorboni je studirao historiju umjetnosti.